Rödbetstartar med krutonger, dijonnaise och friterad kapris

NYHET
Rödbetstartar med krutonger, dijonnaise och friterad kapris
Foto: TV4
Catarina König KM2023
Catarina König KM2023

Rödbetstartar med krutonger, dijonnaise och friterad kapris

15 ingredienser

45 min

En festlig vegetarisk förrätt som passar perfekt till nyår eller andra middagar när det ska kännas lite extra. Tartar på rödbeta med krispiga surdegskrutonger, syrlig dijonnaise och friterad kapris är enkel att laga där alla komponenter går att förbereda i god men gör ett elegant intryck på tallriken.

Ingredienser

Håll skärmen tänd
portioner

Rödbetstartar

  • 500 g rödbeta (färska)
  • 65 g kapris, avrunnen (motsvarar ca 100 g med spad)
  • 2-3 dl rapsolja, till fritering
  • salt
  • svartpeppar, nymalen
  • olivolja

Dijonnaise

  • 1,5 dl majonnäs
  • 1-2 msk dijonsenap
  • salt
  • svartpeppar, nymalen

Krutonger

  • 3 skivor surdegsbröd
  • 25-50 g smör
  • flingsalt

Garnering

  • parmesanost
  • krasse

Gör så här

Håll skärmen tänd
  1. Koka rödbetorna mjuka med skalet kvar. Häll av och skala. Låt svalna helt.
  2. Hetta upp rapsoljan i en kastrull till ca 150 grader Häll av kaprisen noggrant och torka den torr.
  3. Fritera kaprisen tills den blir krispig och öppnar sig som små blommor. Var försiktig med värmen och låt kaprisen bubbla lugnt i oljan. Lyft upp med hålslev och låt rinna av på hushållspapper.
  4. Blanda majonnäs och dijonsenap till en dijonnaise. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
  5. Slit innanmätet ur surdegsbrödet eller skär i små bitar. Hetta upp en stekpanna med smör och rosta till gyllene, krispiga krutonger. Salta lätt.
  6. Finhacka rödbetorna till en tartar. Smaka av med salt, nymalen svartpeppar och lite olivolja. Hit kan förberedas.

Servering

  1. Fördela rödbetstartaren på tallrikar. Klicka ut dijonnaise, strö över friterad kapris och krutonger. Riv generöst med parmesan och avsluta med pepprig smörgåskrasse.