Risotto med miso och brynt smör

Foto: Köket
Risotto med miso och brynt smör
13 ingredienser
40 min
En riktig umamibomb! Krämig risotto med miso, vitlök, citron, persilja och brynt smör.
Ingredienser
- 100 g smör
- 0,5 dl misopasta
- 1 l vatten
- 1 svampbuljongtärningar
- 1 gul lök
- 2 klyftor vitlök
- 1 dl torrt vitt vin (eller matlagningsvin)
- 3 msk olivolja
- 300 g arborioris
- 1 citron, saften & zesten
- 100 g parmesanost
- salt, efter smak
- 1 kruka färsk persilja
Gör så här
- Bryn smöret på medelhög värme i en kastrull. Vispa kontinuerligt så det inte bränns. När det börjar dofta gott och nötigt är smöret klart. Häll av och spara tills sedan. Tillsätt sedan vatten, buljongtärning och misopasta i kastrullen. Koka upp och vispa ihop till en jämn buljong.
- Hacka lök och skiva vitlök. Stek i olivolja på medellåg värme i en gryta tills löken är glansig. Tillsätt riset och fortsätt röra i 5 minuter.
- Tillsätt vinet och fortsätt röra, sjud tills vinet kokat in i riset.
- Tillsätt buljongen i omgångar, rör med jämna mellanrum så att riset inte fastnar eller bränner fast i botten. Fortsätt tills riset är al dente och risotton är krämig.
- Pressa i citronsaft. Riv ner parmesan och tillsätt hälften av det brynta smöret. Rör runt och låt risotton vila ca 5 minuter under lock.
- Finhacka persilja. Vänd ner hälften av persiljan. Späd eventuellt med buljong till önskad konsistens.
- Toppa med brynt smör, hackad persilja och lite citronzest vid servering.