• Meny
  • Sök
  • Kontomeny

Risotto, grundrecept

40 röster
45 m
4
Risotto, grundrecept
Foto: Zeta

Zeta Parmigiano Reggiano 14 mån är fyllig och rund med lång eftersmak.

Zeta pamigiano 14 mån

Risotto är en italiensk klassisk rätt. Här är ett grundrecept för hur du gör en perfekt risotto!

Tips! Risotto kan man smaksätta med olika tillbehör som passar säsongen som t ex primörer på våren och svamp på hösten.

45 m
4

Du behöver

  • 1 l kycklingbuljong
  • 2 schalottenlökar, finhackade
  • 1 dl Zeta olivolja
  • 3 dl Zeta Arborioris Casa Di Luca (eller Carnaroliris)
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 2 dl Zeta Parmigiano Reggiano 14 mån, finriven [60 g]
  • salt
  • svartpeppar, nymalen

Gör så här

  1. Värm buljongen i en kastrull för sig.
  2. Därefter börjar du med risottokastrullen.
  3. Fräs löken mjuk i rikligt med olivolja i en tjockbottnad kastrull på låg värme utan att den får färg. Tillsätt riset, höj värmen och låt fräsa i ytterligare någon minut till dess riset blandat sig väl med löken och känns torrt.
  4. Häll i vinet och låt koka tills det ångat bort. Rör om hela tiden.
  5. Tillsätt den varma buljongen lite i taget. Börja med 3-4 dl, ta sedan 1 dl i taget efter hand som riset suger åt sig buljongen.
  6. Rör om ofta och sänk värmen. Risotton ska sjuda lugnt och röras om ofta under tillsättning av buljong. Risotton ska bli lös, med en kärna i riset som ger ett visst tuggmotstånd. Det tar ca 20 minuter.
  7. Ta bort kastrullen från värmen, vänd ner ca 2 msk olivolja och parmesanost. Osten och oljan gör risotton fastare och krämigare.
  8. Smaksätt med salt och peppar.
  9. Rör om väl och servera direkt.
13 december 2016