Ris i sås

Ris i sås

14 ingredienser

30 min

Ris i sås är en både enkel och välsmakande rätt som passar perfekt till helgen.

Ingredienser

portioner

Ris

  • 3 dl sushiris
  • vatten
  • salt

Smörsås

  • 400 g smör, kallt i tärningar (eller olivolja)
  • 3 klyftor vitlök, tunt skivade
  • 1 peperoncini, tunt skivad (eller efter smak)
  • 3 sardellfiléer i olja
  • 4 ostron, med vätskan sparad
  • 1 dl torrt vitt vin

Servering

  • 0,5 citron, saften (eller efter smak)
  • 1 dl parmesanost, finriven
  • nymalen svartpeppar
  • ev citronskal
  • ev brödsmulor

Gör så här

Ris

  1. Koka sushiriset i rikligt saltat vatten tills det är mjukt men har lite kärna kvar.
  2. Häll av riset i durkslag och skölj hastigt i kallt vatten för att stoppa kokningen. Låt rinna av.

Smörsås

  1. Hetta upp en klick smör eller olivolja i en kastrull på medelvärme.
  2. Fräs vitlök, peperoncini och sardeller försiktigt tills vitlöken är gyllene och sardellerna har smält.
  3. Lägg i ostronen med sin vätska och slå på vinet. Låt sjuda 1–2 minuter så att alkoholen kokar bort.
  4. Häll över blandningen i en hög behållare. Mixa såsen slätt med en stavmixer.
  5. Montera sedan i nåra kalla smörtärningarna i taget tills du får en blank och len smörsås.

Servering

  1. Vänd ner riset i smörsåsen. Låt stå en minut så att riskornen suger åt sig smaken.
  2. Smaka upp med citronsaft, finriven parmesanost och rikligt med nymalen svartpeppar. Justera syra och sälta efter smak.
  3. Servera direkt i djupa tallrikar.
  4. Om du vill kan du toppa med lite extra parmesanost, citronskal eller några krispiga brödsmulor.