Riddarens glaserade revbensspjäll med ugnsrostade rotfrukter

Riddarens glaserade revbensspjäll med honungsglaserade rotfrukter
Foto: TV4

Riddarens glaserade revbensspjäll med ugnsrostade rotfrukter

5

6 steg att laga

20 ingredienser

1 h 30 m

Söta och vitlökskryddade revbensspjäll serveras till en rotfruktsplåt där en blandning av morot, palsternacka, rotselleri, lök och kålrot honungsglaseras och ugnsrostas. Supergott med en stor klick äppelmos till!

Tips! Stoppa in rotfrukterna när ca 30 minuter återstår av tillagningen på revbensspjällen, så blir allt klart samtidigt.

Dryck: Rödvin Lat42, Rioja Gran Reserva

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner4 portioner
  • 1,5 kg revbensspjäll

marinad

  • 100 g rörsocker
  • 1,5 dl honung, flytande
  • 0,8 dl äppelcidervinäger
  • 4 klyfta färsk vitlök
  • 4 msk tamarisoja
  • 1 msk fint salt

Honungsglaserade rotfrukter

  • 3 morot
  • 1 kålrabbi
  • 2 palsternacka
  • 150 g rotselleri
  • 8 schalottenlök
  • 1 rödlök
  • 300 g kålrot
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk honung
  • 1 tsk flingsalt
  • 0,5 kruka persilja
  • 1 krm svartpeppar

Tillbehör

  • Äpplemos

Gör så här

  1. Revbensspjäll
    Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Blanda ihop socker, honung och vinäger i en kastrull och värm upp under omrörning. Se till att sockret löser sig och smälter. Tillsätt resten av ingredienserna till marinaden och rör den slät. Pensla revbensspjällen rejält med marinad.
  3. Lägg spjällen med köttsidan upp i en långpanna och ställ in den i ugnen. Vänd spjällen efter ca 30 minuter och pensla på med mer marinad. Ugnsstek dem i ytterligare 1 timme och pensla på marinad flera gånger under stektiden. Köttet ska bli knaprigt på ytan.
  4. Honungsglaserade rotfrukter
    Sätt ugnen på 200 grader.
  5. Skala och skär rotfrukter och lök till grova bitar. Lägg dem i en långpanna och ringla över olivolja. Rosta rotfrukterna i ugnen i 25 min. Ta ut plåten och ringla över flytande honung. Rosta 5 min till. Strö över flingsalt, persilja och svartpeppar.
  6. Servera tillsammans med revbensspjällen och äppelmos.
TIPS!
läs mer
Sponsrat
Cervera header julmys

Så skapar du en stämningsfull jul

Tips!

Läs mer