Ricottaplättar med tomatsås

NYHET
koket.se
Ricottaplättar med tomatsås
Foto: TV4
Siri Barje 2016
Siri Barje 2016

Ricottaplättar med tomatsås

20 ingredienser

40 min

Matiga små plättar gjorda på den italienska färskosten ricotta, parmesan och spenat serverade med en basilikadoftande tomatsås och en matig linssallad.

logo
Siri Barje 2016

Se Siri Barje laga receptet

Ingredienser

portioner
  • 500 g ricotta
  • 1 ägg
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 citron
  • 50 g parmesanost
  • 65 g spenat
  • salt

Tomatsås

  • olivolja
  • 2 burkar hela konserverade tomater
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 kruka basilika
  • salt

Linssallad

  • 1 färdigkokta gröna linser
  • 65 g rucolasallad
  • 50 g pinjenötter
  • vinäger
  • olivolja
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Stek spenaten snabbt och krama ut all vätska. Hacka den fint.
  2. Rör ihop spenaten med ricotta, ägg, mjöl, parmesan och salt i en skål. Riv ned skalet från en citron.
  3. Skala och finhacka lök och vitlök och stek dem lätt i olivolja i en kastrull.
  4. Tillsätt tomaterna och låt koka utan lock i ca 15 minuter. Avsluta med basilka.
  5. Skölj linserna och vänd runt dem med olivolja, salt och vinäger. Rosta pinjenötterna i en torr panna, passa noga så att de inte bränns.
  6. Forma plättar av ricottan och stek dem gyllene i oljan.
  7. Vänd runt ruccola med linserna och toppa med pinjenötter.
  8. Servera ricottaplättarna med tomatsås och sallad.