Renskavsgryta med Karl-Johan och rosépeppar

18 röster
45 m
4

Mustig viltgryta som serveras med rårörda lingon samt mosad mandelpotatis försiktigt kryddad med färskriven muskot.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Visa mer
45 m
4

Du behöver

  • 500 g renskav
  • 3 dl karl-johan, skivad
  • 2 dl grädde (34 %)
  • 1,5 dl crème fraiche
  • 12 rosépepparkorn
  • 15 medelstora mandelpotatisar
  • 1 tärning köttbuljong
  • 0,5 tärning svampbuljong
  • muskotnöt eller mald muskot
  • 2 tsk soja
  • 0,5 dl vatten
  • smör
  • salt och peppar
  • 300 g rårörda lingon

Gör så här

  1. Smält smör tillsammans med en smulad köttbuljongtärning i gryta. Lägg i 12 rosépepparkorn. Tillsätt 0,5 dl vatten och soja. Häll över 2 dl grädde och 1,5 dl crème fraiche. Rör om. Grytan hålls varm på svag värme.
  2. Fräs renskaven hastigt, lite åt gången, i smör. Vitpeppra ur kvarn. Lägg den frästa renskaven i grytan. Rör om och vänd bitarna. Låt puttra försiktigt på svag värme under lock ca 20 min. Smaka av med ev. mer salt och peppar.
  3. Smält smör i panna, smula ner en halv svampbuljongtärning. Fräs den skivade svampen gärna så den får lite färg. Lägg i grytan och blanda om.
  4. Skrubba och skölj samt råskala mandelpotatisen. Spara skalen. Lägg potatisen i kokande, lätt saltat vatten, dämpa värmen och låt sjuda långsamt tills den är genommjuk. Häll av vattnet i en kastrull.
  5. Mosa potatisarna, inte alltför fint. Krydda med 4-5 rasp av muskotnöt mot fint rivjärn (eller 1 krm riven muskotnöt). (Potatisskalen kan sjudas separat i ca 5 dl av potatisvattnet i 15 min. under lock, silas av och sparas som grönsaksfond.) Servera med rårörda lingon.
24 september 2015

laddar fler recept

laddar

laddar recept

laddar

laddar recept

laddar

laddar recept

laddar

laddar recept

Laddar fler recept