Dinkelbröd
Dinkelbröd
9 ingredienser
2h 20 min
Rena rama hälsobrödet! Moroten gör att det blir lite extra saftigt.
Ingredienser
- 0,5 förp jäst
- 6 dl vatten, ljummet
- 0,5 dl olivolja
- 2 nypor havssalt
- 1 morot, riven
- 2 msk honung, flytande
- 1 dl solroskärnor
- 15 dl dinkelsikt mjöl
- 1 dl blandade frön (t ex svarta och vita sesamfrön, pumpafrön och solrosfrön)
Gör så här
- Sätt ugnen på 175 grader. Riv moroten. Ljumma vattnet till fingervarmt (37 grader) och rör ut jästen i vattnet. Tillsätt olivoljan, saltet, moroten, honungen och solrosfröna.
- Arbeta i mjölet efterhand. När man bakar med dinkel så låter man degen vara ordentligt klibbig eftersom dinkel suger upp mer vätska. Låt degen jäsa i 45 minuter.
- Klä en form med bakplåtspapper. Fös ner degen i formen och strö på frön. Lår brödet jäsa i ytterligare cirka 20 minuter.
- Grädda brödet mitt i ugnen i cirka 40 minuter. Lyft upp brödet ur formen och knacka på undersidan av brödet, låter det ihåligt så är det klart. Låt det svalna på ett galler.