Dinkelbröd

Dinkelbröd
Foto: Fredrik Sandin Carlson
Renée Voltaire
Renée Voltaire

Dinkelbröd

251

9 ingredienser

2h 20 min

Rena rama hälsobrödet! Moroten gör att det blir lite extra saftigt.

Ingredienser

  • 0,5 förp jäst
  • 6 dl vatten, ljummet
  • 0,5 dl olivolja
  • 2 nypor havssalt
  • 1 morot, riven
  • 2 msk honung, flytande
  • 1 dl solroskärnor
  • 15 dl dinkelsikt mjöl
  • 1 dl blandade frön (t ex svarta och vita sesamfrön, pumpafrön och solrosfrön)

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Riv moroten. Ljumma vattnet till fingervarmt (37 grader) och rör ut jästen i vattnet. Tillsätt olivoljan, saltet, moroten, honungen och solrosfröna.
  2. Arbeta i mjölet efterhand. När man bakar med dinkel så låter man degen vara ordentligt klibbig eftersom dinkel suger upp mer vätska. Låt degen jäsa i 45 minuter.
  3. Klä en form med bakplåtspapper. Fös ner degen i formen och strö på frön. Lår brödet jäsa i ytterligare cirka 20 minuter.
  4. Grädda brödet mitt i ugnen i cirka 40 minuter. Lyft upp brödet ur formen och knacka på undersidan av brödet, låter det ihåligt så är det klart. Låt det svalna på ett galler.