Rendang Rusa

Rendang Rusa
Foto: TV4

Rendang Rusa

Av: Anna Lindmark, Nizar Achmad

Från: Nyhetsmorgon

21 ingredienser

2 h

Långkok på hjort med indonesisk kryddning.

Ingredienser

portioner
  • 2 kg hjortfilé (grytbitar går bra)
  • rapsolja
  • smör
  • 1-2 krm salt
  • svartpeppar, färskmalen
  • 4 lagerblad
  • 2 stjälkar citrongräs
  • 100 g färsk ingefära
  • 300 g rödlök
  • 4 limeblad
  • 100 g galangal
  • 100 g färsk koriander
  • 100 g färsk bladpersilja
  • 4 klyftor vitlök
  • 3 chilifrukter (spansk)
  • 100 g strösocker (gula jawa eller brunsocker)
  • 5 dl kokosgrädde

Servering

  • jasminris
  • limeblad
  • salt
  • aioli

Gör så här

  1. Skär hjortköttet i större bitar (eller köp färdiga grytbitar). Stek köttet med rapsolja och smör i stekpanna med salt, peppar och 2 lagerblad.
  2. Rensa och skala citrongräs, ingefära och rödlök och blanda med limeblad, galangal, koriander, bladpersilja, vitlök, och chili. Mixa ihop till en paste.
  3. Ta en stor kastrull och stek pasten i lite rapsolja tillsammans med socker och lagerblad. Blanda ner köttet och tillsätt kokosgrädden. Låt koka minst 1,5 timme på medeltemperatur tills köttet är mjukt. Salta lite om det behövs.
  4. Servera med jasminris som du kokt med limeblad och salt. Några klickar aioli är också gott till, pröva gärna granskottsaioli!