Ren med palsternackskräm och pumpapuré

Ren med palsternackskräm och pumpapuré
Foto: Tv4

Ren med palsternackskräm och pumpapuré

Av: Samuel - Luleå

Från: Halv åtta hos mig

36 ingredienser

2 h

Ren med palsternackskräm, pumpapuré och blåbärssås är en härligt rustik och god rätt som passar perfekt till alla festliga middagar.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Blåbärssås

  • 2 rödlökar
  • 75 cl rött vin
  • 5 kvistar timjan
  • 2 dl blåbär
  • 1 l kalvfond
  • 2 msk mörk maizena
  • 1 tsk salt
  • svartpeppar (efter smak)
  • ca 50 g smör

Palsternackskräm

  • 600 g palsternacka, skalad
  • 2 dl mjölk
  • 3 dl grädde
  • 50 g smör
  • 100 g parmesanost, riven
  • salt (efter smak)

Pumpapuré

  • 500 g butternutpumpa
  • 1 msk olivolja
  • 2 tsk salt
  • 25 g smör
  • 0,5 dl grädde
  • 1 tsk peppar

Grönkålschips

  • 75 g grönkål, skalad
  • 3 msk olivolja
  • 1 msk salt

Ren

  • 600 g renfilé
  • 2 tsk salt
  • 2 tsk peppar
  • 10 kvistar timjan
  • 4 klyftor vitlök
  • 0,5 dl rapsolja
  • 25 gram smör

shiitakesvamp

  • 150 g shiitakesvamp
  • 1 msk rapsolja
  • 2 tsk salt
  • peppar

Sidfläsk

  • 200 g

Gör så här

Blåbärssås

  1. Skala och skiva löken. Sautera (stek utan att det tar färg) därefter löken.
  2. Tillsätt rödvin, timjan och blåbär. Reducera ned tills vinet är som en sirap, cirka en timme, det ska kleta fast i botten av kastrullen (dock utan att brännas).
  3. Tillsätt kalvfonden och reducera ned till önskad mängd, cirka 2-3 dl. Sila bort lök, blåbär och timjan och hetta upp.
  4. Tillsätt maizena till önskad konsistens. Smaka av med salt och svartpeppar. Rör i smöret.

Palsternackskräm

  1. Dela palsternackan i mindre bitar och koka mjuk i gräddmjölken.
  2. Sila av vätskan och mixa slät med smör och parmesan. Smaka av med salt.

Pumpapuré

  1. Dela pumpan på mitten och kärna ur den och ringla olja och salt över.
  2. Lägg bakplåtspapper på en plåt och lägg pumpahalvorna med snittsidan nedåt på plåten. Kör i ugnen cirka 40 minuter på 175 grader.
  3. Ta ur fruktköttet med en sked och mixa slät. Vänd ned smör och grädde samt krydda med salt och peppar.

Grönkålschips

  1. Lägg bakplåtspapper på en plåt och häll över grönkål tillsammans med olivolja och salt. Vänt runt så att det blandas ordentligt. Tag ut efter 5 minuter och vänd runt. Kör i ugnen 7-10 minuter.

Ren

  1. Salta och peppra köttet samt vänd i timjanskvistarna.
  2. Hetta upp en stekpanna med hela vitlöksklyftor (behöver ej skalas) och olja. Stek i 3-4 minuter. Lägg i smör och köttet.
  3. Stek köttet hårt så att det får en fin yta i några minuter. Sätt ugnen på 100 grader. Sätt en stektermometer i köttet och ställ temperaturen på 50 grader. Låt köttet vila 5-10 minuter i aluminiumfolie innan det skärs upp.

Shiitake

  1. Stek svampen i en stekpanna tillsammans med oljan i 2-3 minuter. Avsluta med att salt och peppra.

Sidfläsk

  1. Stek sidfläsket i en stekpanna tills det är knaprigt. Låt droppa av på papper innan det serveras.