Regnbåge med Sandefjordssås á la Kerstin

Foto: Tv4
Regnbåge med Sandefjordssås á la Kerstin
19 ingredienser
1 h
Regnbåge med Sandefjordssås, krispig fänkålssallad, syrligt äpple och kokt mandelpotatis.
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig säsong 24, år 2023. Recepten därifrån är komponerade av amatörkockar, Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Ingredienser
Sås
- 5 dl grädde
- 2,5 dl crème fraîche
- 1 msk messmör
- 1 tsk citron, pressad
- gräslök, hackad
- 100-125 g smör
- färsk dill
- 4 msk regnbågsrom
Fänkålssallad
- 1 fänkål
- 1 äpple
- olivolja
- salt
Rotfruktchips
- 2 jordärtskockor
- 1 polkabeta
- rapsolja
Fisk
- 600 g regnbåge [150 g/pers]
- salt
- peppar
- 800 g mandelpotatis, med skal
Gör så här
Sås
- Koka ihop grädden i kastrull till ca hälften återstår.
- Stäng av värmen och rör ner creme fraiche och messmör, citron och gräslök.
- Montera med smöret strax innan servering och smaka av med salt, svartpeppar och gräslöken
Fisk
- Smörj en ugnsfast form med lite olja. Salta och peppra fisken på köttsidan – lägg fileerna med skinnsidan uppåt. 10-12 min i ugnen. När skinnet lossnar är den klar.
- Drag av hela skinnet.
Fänkålssallad
- Skiva fänkålen tunt med mandolin.
- Skiva äpplet lövtunt och blanda ihop med fänkålen.
- Smaka av med olivolja och salt.
Rotfruktchips
- Skala och hyvla tunt på mandolin eller kniv.
- Friteras i neutral olja 150-160° eller steks i ugnen 150° 40 minuter eller i airfryer i 10 minuter.
- Salta och ev lite olivolja.
Servering
- Servera fisken med såsen, en dillkvist, en klick regnbågsrom på toppen, den kokta mandelpotatisen tillsammans med fänskålssalladen och rotfruktchipsen.