Himmelsk hasselnötsmousse med kanderade nötter

Foto: TV4
Himmelsk hasselnötsmousse med kanderade nötter
15 ingredienser
40 min + 2 h i frys
Himmelsk dessert! Går att byta ut chokladfudgen till andra såser som faller dig i smaken.
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Rebeccas drycktips
8048 Kopke Fine Ruby Port 375ml, Douro, Portugal 65:-
"Ett sött, smakrikt och fruktigt portvin. Sötman i vinet möter sötman de kanderade nötterna. Den lite beska smaken från chokladen passar utmärkt med smaken av torkad frukt som finns i vinet."
Ingredienser
Mousse
- 25 g hasselnötter
- 1 gelatinblad
- vaniljstång
- 1 dl mjölk
- 1 äggula
- 1 msk strösocker
- 75 g hasselnötsmassa (eller nötkräm)
- 1 dl vispgrädde
Kanderade nötter
- 75 g valfria nötter t ex sötmandel
- 15 g valfria nötter t ex pekannötter
- 1 msk strösocker
- 1 tsk citron, pressad
- 1 tsk smör
Chokladfudgesås
- 200 g mjölkchoklad
- 2 dl grädde
Gör så här
Mousse
- Rosta hasselnötterna i en torr stekpanna. Gnugga bort skalet i en ren kökshandduk och finhacka nötterna.
- Lägg gelatinbladet i kallt vatten i ca 5 min. Snitta vaniljstången på längden och skrapa ur fröna.
- Koka upp vaniljstången med fröna i mjölken. Vispa ihop äggulan och sockret och vispa sedan ner det i mjölken. Hetta upp under kraftig omrörning tills det tjocknar till en kräm. Ta av kastrullen från plattan och ta bort vaniljstången.
- Rör ned nötkrämen och de hackade nötterna i den varma krämen. Ta upp gelatinbladet och låt den smälta i krämen. Låt svalna till rumstemperatur.
- Vispa grädden lätt och vänd sedan ner i moussen. Häll upp i glas och ställ i kylen för att svalna i ca 2 timmar.
Kanderade nötter
- Rosta alla nötter i en torr stekpanna tills de fått lite färg. Ta upp nötterna på ett fat.
- Smält socker och citronsaft i stekpannan. Lägg i nötterna när sockret är gyllenbrunt. Vänd runt tills de är täckta med karamelliserat socker och det börjar knäppa lite i nötterna. Rör i smöret. Häll upp på bakplåtspapper och låt svalna.
Fudgesås
- Blanda grädde och chokladen i kastrull. Låt småkoka i ca 5 min. Lås såsen svalna. Nötter och sås som blir över kan förvaras i kylskåp flera veckor. Plocka fram och mumsa till glass!