Ravioli med ricotta, spenat och riven parmesan

koket.se
Ravioli med ricotta och spenat NY
Foto: TV4
Isabella Morrone 2023
Isabella Morrone 2023

Ravioli med ricotta, spenat och riven parmesan

14 ingredienser

1 h 15 min

Hemgjord fylld ravioli med smak av ricotta och spenat. Precis före servering vänds de runt i en smörsås med färsk salvia och toppas rikligt med nyriven parmesan.

Tips! Se ett klipp där Isabella visar hur du gör egen pastadeg >>

Se Isabella Morrone laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Pastadeg

  • 5 dl durumvetemjöl
  • 5 ägg

Ricottacrème

  • 500 g färsk spenat
  • 500 g ricotta
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 msk olivolja
  • 1 citron, finrivet skal
  • 50 g parmesanost, finriven

Smörsås

  • 150 g smör
  • 1-2 dl vatten
  • 1 kruka salvia
  • salt
  • peppar

Till servering

  • parmesanost, riven

Gör så här

Pastadeg

  1. Häll mjölet i en hög på en ren bänk. Gör ett hål i mitten, likt en krater, och knäck i äggen. Vispa äggen lätt med en gaffel, fös in mjöl i äggblandningen succesivt. När nästan allt mjöl är blandat med äggen så knådar du degen för hand tills den är slät och fin. Låt vila i plastfolie ca 30 minuter. Det går också bra att blanda degen i en degblandare. Känns degen för torr tillsätter du ytterligare ett ägg.

Ricottacrème

  1. Lägg ricottan i en finmaskig sil så vätskan försvinner.
  2. Skala vitlöken. Stek vitlöken i olja i en het panna tills vitlöken blir gyllenbrun. Lägg i spenaten och stek ihop under omrörning, salta och peppra. Ta från värmen och låt svalna.
  3. Ta bort vitlöksklyftan och hacka sedan spenaten fint. Lägg i en bunke tillsammans med ricotta. Tillsätt finrivet citronskal och finriven parmesan. Blanda väl och smaka av med salt och peppar.
  4. Låt stå kallt.

Ravioli

  1. Kavla ut pastadegen på mjölad bänk, kavla tills degen är ca 3 mm tunn.
  2. Klicka ut ca 1 tsk fyllning i klickar, på ena halvan av den utkavlade degen (längs med långsidan). Se till att det finns ca 8 cm utrymme mellan klickarna. Pensla med vatten runt fyllningen. Vik över degen och tryck försiktigt till runt fyllningen. Stansa ut rundlar med en utstansare eller ett litet glas.
  3. Lägg på mjölad bricka och täck med kökshandduk.
  4. Koka upp vatten i en kastrull med ca 10 g salt per liter vatten.
  5. Smält smöret tillsammans med vattnet i en stor stekpanna. Låt koka ihop någon minut till krämig konsistens.
  6. Koka raviolin i det kokande vattnet ca 1-3 minuter, när dom flyter upp till ytan brukar de vara färdiga. Lyft upp med hålslev och lägg i smörsåsen.
  7. Tillaga raviolin i smöret i ca 30 sekunder, lägg i salviablad och rör om.
  8. Servera med riven parmesan.