Hemgjord pastadeg - se & gör

koket.se
Hemgjord pastadag se & gör
Foto: TV4
Isabella Morrone 2023
Isabella Morrone 2023

Hemgjord pastadeg - se & gör

2 ingredienser

50 min

Allt som behövs är två ingredienser - durumvete och ägg! Spela klippet för att se hur du gör egen pastadeg. Av pastadegen är det gott att göra ravioli med ricotta och spenat >>

Se Isabella Morrone laga receptet

logo

Ingredienser

  • 5 dl durumvetemjöl
  • 5 ägg

Gör så här

  1. Häll mjölet i en hög på en ren bänk. Gör ett hål i mitten, likt en krater, och knäck i äggen.
  2. Vispa äggen lätt med en gaffel, fös in mjöl i äggblandningen succesivt. När nästan allt mjöl är blandat med äggen så knådar du degen för hand tills den är slät och fin.
  3. Låt vila i plastfolie ca 30 minuter. Det går också bra att blanda degen i en degblandare. Känns degen för torr tillsätter du ytterligare ett ägg.
  4. Dela degen i fyra delar och platta ut delarna på en mjölad arbetsyta. Täck över den ena degbiten med en fuktig kökshandduk och platta ut den andra degbiten med handflatan.
  5. Strö över lite mjöl och kavla ut till en tunn deg (ca 1-1,5 mm). Vrid plattan under kavlingen så att den blir jämntjock. Vrid först ett kvarts varv, kavla och vrid igen, upprepa tills degen är riktigt tunn. Om degen fastnar på arbetsytan, lyft försiktigt och strö lite mjöl under. Kavla den andra degbiten på samma sätt och täck över den.
  6. Nu kan du använda pastan till det du vill. Vill du göra tagliatelle som på bilden så viker/rullar du ihop degen på längden och skär i remsor.
  7. Koka pastan i saltat vatten ca 3 minuter.