Råraka på rotfrukter med rökt lax och löjromssmetana

Råraka på rotfrukter med rökt lax och löjromssmetana
Foto: Elisabeth Johansson

Råraka på rotfrukter med rökt lax och löjromssmetana

18 ingredienser

45 min

En magiskt god rätt som både kan serveras som förrätt och huvudrätt. Frasigt stekta rårakor på rotfrukter serveras med rökt lax, en krämig sås på löjrom och smetana, sparris, silverlök och citron. Magiska smakkombinationer på en tallrik!

Tips från Melleruds!
Melleruds alkoholfria pilsner produkt 2021

Tips från Melleruds!

Servera gärna med Melleruds Alkoholfria Pilsner 0,5%

Läs mer

Ingredienser

portioner

Picklad silverlök

  • 1 silverlök
  • 0,5 dl ättiksprit 12 %
  • 1 dl strösocker
  • 1,5 dl vatten
  • 0,5 tsk senapsfrö

Löjromssmetana

  • 2 dl smetana
  • 30 g löjrom

Råraka

  • 600 g potatis
  • 100 g morot
  • 100 g gulbeta
  • 0,5 tsk salt
  • 2 msk smör
  • 2 msk rapsolja

Tillbehör

  • 1 förp grön sparris [8 st]
  • 300 g kallrökt lax (i skivor)
  • 1 citron, zest
  • groddar, till servering (tex, shiso, daikon, atsinakrasse, china rosé)
  • dill

Gör så här

Silverlök

  1. Skala och skiva löken tunt, gärna på en mandolin.
  2. Rör ihop ättika, socker och vatten. Rör tills allt socker smält. Lägg i löken och senapsfrön. Låt löken stå och dra under tiden du steker rårakorna.

Löjromssmetana

  1. Blanda löjrom och smetana, om löjrom är lös häng av den i ett kaffefilter eller i en sil med lite hushållspapper.

Rårakor

  1. Skrubba potatisen och skala morötterna och gulbetan. Riv potatisen och rotfrukterna grovt och blanda med saltet. Lägg allt i en sil eller en ren kökshandduk och pressa ur eventuell vätskan.
  2. Dela upp rotfrukterna i fyra högar.
  3. Hetta upp en stekpanna och lägg i hälften smör och hälften olja åt gången.
  4. Lägg ut rotfrukterna i stekpannan och tryck till så det blir en rund platt kaka, skaka stekpannan under tiden och skrapa under med en stekspade så rårakorna inte fastnar.
  5. Stek på medelvärme några minuter på varje sida tills rårakorna fått gyllenbrun färg.

Servering

  1. Hyvla sparrisen tunt på mandolin och lägg strimlorna i isvatten några minuter.
  2. Lägg upp rårakorna på tallrikar, lägg på rökt lax och spritsa på löjromssmetana.
  3. Garnera med citronzest, toppa med på hyvlad sparris, picklad silverlök, skott, groddar och dill.
TIPS!
Tips!
Pankopanerad rapsgris med heta kvarngryn och picklade rädisor

Tips!

Här hittar du fler goda recept från våra kockar som passar till Melleruds Alkoholfria Pilsner!

Läs mer