Råraka med äppel- och pepparrotskräm, svamp och picklad rödlök

Råraka med äppel- och pepparrotskräm,  svamp och picklad rödlök
Foto: TV4

Råraka med äppel- och pepparrotskräm, svamp och picklad rödlök

Av: Linda - Gnosjö

Från: Halv åtta hos mig

20 ingredienser

50 min

Råraka - en klassisk förrätt som alla gillar! Detta recept serveras med pepparrotskräm, svamp och picklad lök!

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten där är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Picklad rödlök

  • 1 rödlök, tunt skivad
  • 1 tsk salt
  • 2 msk äppelcidervinäger
  • 1 dl vatten

Äppel- och pepparrotskräm

  • 1 dl crème fraîche, hårt vispad
  • 1 äpple, rivet och urkramat (litet)
  • 3 msk färsk pepparrot, finriven
  • 1 tsk färsk timjan, finhackad
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar

Rårakor

  • 4 fasta potatisar (medelstora)
  • 1 tsk salt
  • 0,5 tsk svartpeppar
  • 2 msk olja
  • 2 msk smör

Tillbehör

  • 200 g skogschampinjoner, hackad i mindre bitar
  • 8 gröna sparrisar, bruten i bitar
  • 2 msk smör
  • salt
  • peppar

Gör så här

Picklad rödlök

  1. Skala och skiva rödlöken så tunt du kan. Lägg i en glasburk. Salta och häll på
  2. äppelcidervinäger samt vatten. Blanda. Låt stå med öppet lock i rumstemperatur i minst 30 min,
  3. men gärna längre för mer picklad känsla på löken. Mycket bra att förbereda många timmar i
  4. förväg.

Äppel- och pepparrotskräm

  1. Vispa crème fraichen hårt med elvisp. Skölj, torka och riv äpplet
  2. grovt. Pressa ur lite av vätskan och blanda sedan äpplet direkt ner i crème fraichen. Skala och riv
  3. pepparroten fint. Blanda ner i röran tillsammans med finhackad timjan, salt och svartpeppar.
  4. Röran kan med fördel förberedas i förväg och vila i kylen.

Rårakor

  1. Skala och riv potatisen. Salta och peppra och blanda runt, pressa ut överflödig vätska
  2. och stek i olja/smör i en het stekpanna 2-3 minuter på varje sida. Lägg på galler för att svalna.
  3. Kan stekas i förväg och vila på galler, för att sedan värmas på precis innan servering (5 minuter på
  4. galler i ugn 200 grader).

Tillbehör

  1. Tvätta och hacka svampen i lagom stora bitar (ca 1x1 cm) och bryn tillsammans med salt och svartpeppar några minuter i smör. Tvätta, bryt och bryn sparrisen i smör. Krydda med
  2. salt och peppar. Lägg upp rårakan ihop med äppel- och pepparrotskräm, picklad rödlök, svamp
  3. och sparris. Garnera med lite riven färsk pepparrot och en kvist timjan.