Råraka med äppel- och pepparrotskräm, svamp och picklad rödlök

Råraka med äppel- och pepparrotskräm,  svamp och picklad rödlök
Foto: TV4

Råraka med äppel- och pepparrotskräm, svamp och picklad rödlök

3

4 steg att laga

20 ingredienser

50 min

Råraka - en klassisk förrätt som alla gillar! Detta recept serveras med pepparrotskräm, svamp och picklad lök!

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten där är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner4 portioner

Picklad rödlök

  • 1 rödlök, tunt skivad
  • 1 tsk salt
  • 2 msk äppelcidervinäger
  • 1 dl vatten

Äppel- och pepparrotskräm

  • 1 dl crème fraîche, hårt vispad
  • 1 äpple, rivet och urkramat (litet)
  • 3 msk färsk pepparrot, finriven
  • 1 tsk färsk timjan, finhackad
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar

Rårakor

  • 4 fasta potatisar (medelstora)
  • 1 tsk salt
  • 0,5 tsk svartpeppar
  • 2 msk olja
  • 2 msk smör

Tillbehör

  • 200 g skogschampinjoner, hackad i mindre bitar
  • 8 gröna sparrisar, bruten i bitar
  • 2 msk smör
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Picklad rödlök
    Skala och skiva rödlöken så tunt du kan. Lägg i en glasburk. Salta och häll på äppelcidervinäger samt vatten. Blanda. Låt stå med öppet lock i rumstemperatur i minst 30 min, men gärna längre för mer picklad känsla på löken. Mycket bra att förbereda många timmar i förväg.
  2. Äppel- och pepparrotskräm
    Vispa crème fraichen hårt med elvisp. Skölj, torka och riv äpplet grovt. Pressa ur lite av vätskan och blanda sedan äpplet direkt ner i crème fraichen. Skala och riv pepparroten fint. Blanda ner i röran tillsammans med finhackad timjan, salt och svartpeppar. Röran kan med fördel förberedas i förväg och vila i kylen.
  3. Rårakor
    Skala och riv potatisen. Salta och peppra och blanda runt, pressa ut överflödig vätska och stek i olja/smör i en het stekpanna 2-3 minuter på varje sida. Lägg på galler för att svalna. Kan stekas i förväg och vila på galler, för att sedan värmas på precis innan servering (5 minuter på galler i ugn 200 grader).
  4. Tillbehör
    Tvätta och hacka svampen i lagom stora bitar (ca 1x1 cm) och bryn tillsammans med salt och svartpeppar några minuter i smör. Tvätta, bryt och bryn sparrisen i smör. Krydda med salt och peppar. Lägg upp rårakan ihop med äppel- och pepparrotskräm, picklad rödlök, svamp och sparris. Garnera med lite riven färsk pepparrot och en kvist timjan.
TIPS!
läs mer
Zucchinifritters med halloumi

Gröna vardagstips!

60 vegorecept under 30 minuter

Läs mer