Randig sommardröm av choklad, hallon och vanilj

Randig sommardröm av choklad, hallon och vanilj
Foto: TV4

Randig sommardröm av choklad, hallon och vanilj

Av: Pernilla - Bromölla Sölvesborg

Från: Halv åtta hos mig

12 ingredienser

50 m

Kaksmulor av chokladkolakakor, varvade med hallonsås och hemgjord vaniljgräddsås. Ljuvligt god efterrätt.

Dryck: Castion Moscat d’Àsti

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Chokladkolakakor

  • 100 g smör, rumsvarmt
  • 1 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 msk ljus sirap
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 60 g mörk choklad, finhackad

Hallonsås

  • 250 g hallon
  • 1 dl farinsocker

Hemgjord vaniljgräddsås

  • 5 dl vispgrädde
  • 1 förp kondenserad mjölk sötad
  • 1,5 msk vaniljsocker

Gör så här

Chokladkolakakor

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Blanda ihop smöret med strösocker och vaniljsocker så det blir poröst. Blanda i sirapen.
  3. Blanda ihop vetemjöl och bakpulver, häll sedan detta i smörblandningen och arbeta snabbt ihop till en deg. Ha i den finhackade chokladen och blanda runt så det fördelar sig i degen.
  4. Dela degen i tre lika delar, rulla ut till en längd som är lika lång som din plåt. Lägg bakplåtspapper på plåten och längderna på pappret. Tryck till lite grand på degen. Grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter. De ska vara gyllengula.
  5. Ta ut och dra direkt över bakplåtspappret med kakorna på en stor skärbräda. Skär upp så att det blir ca 45 lagom kakbitar på en gång och låt svala på galler. Förvara i en plåtburk.

Hallonsås

  1. Lägg hallonen i en kastrull och blanda ner farinsockret. Låt koka ihop och se till att alla hallonen blir mosade.

Vaniljgräddsås

  1. Vispa vispgrädden till lagom konsistens (t.ex. som om du ska garnera en tårta med den, det är lagom).
  2. Ha i den kondenserade sötade mjölken och vaniljsockret. Blanda försiktigt runt med en vanlig visp så att så mycket luft som möjligt stannar kvar. Det kommer bli över när efterrätten är monterad. Häll det som blir över i en plastburk, ställ i frysen och det blir hemgjord glass!

Servering

  1. Ta 15 kakor och lägg i en påse. Krossa dem grovt med hjälp av en kavel. Varva kaksmulor, en matsked hallonsås, 2 matskedar vaniljgräddsås och sen en omgång till.
  2. Avsluta med lite kaksmulor på toppen.