Ramslöksvåffla med sojaglaserad svamp

Ramslöksvåffla med sojaglaserad svamp
Foto: Tv4
Tea Malmegård 2016
Tea Malmegård 2016

Ramslöksvåffla med sojaglaserad svamp

23 ingredienser

20 m

Testa den här matiga våfflan med ramslök, sojaglaserad svamp, syrlig röra och råstekt sparris. Perfekt till lunch!

Ingredienser

portioner

Sojaglaserad svamp

  • 200 g ostronskivling
  • 200 g skogschampinjoner
  • 30 g japansk soja
  • 2 msk sirap (ljus)
  • sichuanpeppar
  • salt

Råstekt sparris

  • 1 knippe grön sparris
  • salt
  • peppar

Röra

  • 3 dl crème fraîche
  • 0,5 citron, saft och zest
  • 50 g löjrom (eller tångcaviar för att göra vegetarisk)
  • salt
  • svartpeppar

Ramslökvåfflor

  • 300 g grädde, vispad
  • 70 g bladspenat
  • 4-5 blad ramslök
  • 3 dl dinkelmjöl (eller vetemjöl)
  • 2 dl vatten, kallt
  • 50 g saltat smör, brynt
  • 0,5 krm salt

Servering

  • ägg, löskokt
  • krasse (till dekoration)

Gör så här

Sojaglaserad svamp

  1. Skiva svamp och stek hårt i olivolja. Häll i soja och sirap och deglasera, alltså stek tills vätskan försvinner. Smaka upp med sichuanpeppar och salt.

Råstekt sparris

  1. Bryt loss ändarna och skala sparrisen. Skär på diagonalen i 3 cm slantar. Stek i olivolja hastigt i varm stekpanna. Smaksätt med salt och peppar.

Röra

  1. Blanda samman crème fraiche, citronjuice och zest samt löjrom. Smaka upp med salt och peppar.

Ramslökvåfflor

  1. Mixa grädde, spenat och ramslök i en kannmixer.
  2. Häll över ”örtmoussen” i en bunke och vänd i mjöl, vatten och brynt smör i omgångar.
  3. Grädda i varmt våffeljärn till våfflan börjar ta färg.

Servering

  1. Lägg rumstempererade ägg i kokande vatten. Låt koka i 6 minuter och 10 sekunder. Ta upp med en sked och skölj kallt.
  2. Stryk ut röran över våfflan. Toppa med svamp och sparris. Lägg ägget centrerat på och toppa med smörgåskrasse.