Ramensoppa med kyckling och sobanudlar

Ramensoppa med kyckling och sobanudlar
Foto: TV4
Johanna Kruusval
Johanna Kruusval

Ramensoppa med kyckling och sobanudlar

Av: Johanna Kruusval

Från: Efter stängning

20 ingredienser

45 m

Kycklingramen klassisk smaksatt med vitlök, ingefära, chili, soja och sesamolja. Serveras med nudlar, shiitake, ännu mer chili och en näve koriander. Det blir en ljuvlig och smakrik soppa!

Ingredienser

portioner

Ramensoppa

  • 300 g kycklingfilé
  • salt
  • peppar
  • olja, till stekning
  • 4 klyftor vitlök
  • 4 tsk färsk ingefära, riven
  • 1-2 chilifrukter
  • 0,5 msk rapsolja
  • 2 l vatten
  • 6 msk kycklingfond
  • 3,5 msk japansk soja
  • 1 msk honung
  • 1,5 msk vitvinsvinäger
  • 200 g shiitakesvamp
  • 0,5 knippe salladslök
  • 1,5 msk sesamolja
  • 200 g sobanudlar

Topping

  • 1 limefrukt, i klyftor
  • 0,5 kruka färsk koriander
  • 0,5 chilifrukt, strimlad

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Salta och peppra kycklingfiléerna. Hetta upp rapsolja i en stekpanna och bryn filéerna på båda sidor så att de får en fin gyllenbrun stekyta. Lägg i en ugnsfast form och sätt in i ugnen på 175 grader ca 15 minuter. Ta ut kycklingen när innertemperaturen är 67 grader. Låt vila så kommer innertemperaturen gå upp till 70 grader. Skär sedan i skivor.
  2. Skala och riv vitlök och ingefära samt finhacka chili. Fräs i lite rapsolja i en stor kastrull ca 30 sekunder.
  3. Tillsätt vatten, kycklingfond, soja, honung och vinäger och låt sjuda i 20 minuter. Sila därefter av och häll tillbaka den släta buljongen i grytan.
  4. Skiva svampen och strimla salladslöken. Tillsätt svamp, salladslök och sesamolja i buljongen och låt sjuda ytterligare 5 minuter. Smaka av med salt.
  5. Koka nudlarna separat enligt anvisning på förpackningen. Spola dem sedan kalla.
  6. Lägg nudlarna i soppskålar och häll den varma buljongen med svamp och salladslök över. Toppa med kycklingskivor, strimlad chili, limeklyftor och koriander. Pressa över lite lime.