Raggmunk med solrospesto

POPULÄRT
Raggmunk med solrospesto
Foto: Jens Vikingsson

Raggmunk med solrospesto

10

2 steg att laga

16 ingredienser

Recept: Jens Vikingsson

Det HÄR är en klassiker, och i denna version - föredömligt klimatsmart! OCH lätt att hitta nästan alla råvaror odlade och producerade i Sverige.
Att välja ekologisk t ex potatis, mjöl och raps är superbra för både djur och växter.

För att klara kriterierna i One Planet Plate: Välj ekologiskt vetemjöl, potatis, ägg, vitlök, ost och rapsolja.

One planet plate

ONE PLANET PLATE

Detta recept ger 0,3 kg CO2e per portion.

Ingredienser

portioner4 portioner

Raggmunk:

  • 650 g potatis
  • 2 ägg
  • 5 dl mellanmjölk
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar, malen
  • smör, att steka i (rapsolja)

Solrospesto:

  • 2 msk rapsolja
  • 4 msk vatten
  • 4 tsk citron, pressad
  • 1-2 klyfta vitlök
  • 0,5 dl persilja, färsk, grovhackad
  • 1 dl solroskärnor
  • 1 tsk salt
  • 0,5 krm vitpeppar, malen
  • 1 dl västerbottensost, finriven

Gör så här

  1. Raggmunk:
    Vispa upp äggen. Tillsätt halva mjölkmängden och därefter allt mjölet under fortsatt vispning. Tillsätt resten av mjölken. Skala och riv potatisen på fin skiva. Rör ner potatisen i smeten och smaksätt med salt och peppar. Grädda raggmunkar, ca 1 dl smet till varje.
  2. Solrospesto:
    Mixa alla ingredienser i matberedare till en slät smet. Smaka av med salt och peppar. Lägg raggmunkar på tallrik, klicka på solrospesto och avsluta med fint riven Västerbottensost.
TIPS!
läs mer
WWF matkalkylatorn ny

Beräkna din klimatpåverkan här!

Ta hjälp av Matkalkylatorn och se om din middag får rött eller grönt ljus.

Läs mer