Raggmunk med solrospesto

10 röster
4
Raggmunk med solrospesto
Foto: Jens Vikingsson

ONE PLANET PLATE

Detta recept ger 0,3 kg CO2e per portion.

One planet plate

Recept: Jens Vikingsson

Det HÄR är en klassiker, och i denna version - föredömligt klimatsmart! OCH lätt att hitta nästan alla råvaror odlade och producerade i Sverige.
Att välja ekologisk t ex potatis, mjöl och raps är superbra för både djur och växter.

För att klara kriterierna i One Planet Plate: Välj ekologiskt vetemjöl, potatis, ägg, vitlök, ost och rapsolja.

4
4 portioner

Du behöver

Raggmunk:

  • 650 g potatis
  • 2 ägg
  • 5 dl mellanmjölk
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar, malen
  • smör, att steka i (rapsolja)

Solrospesto:

  • 2 msk rapsolja
  • 4 msk vatten
  • 4 tsk citron, pressad
  • 1-2 klyfta vitlök
  • 0,5 dl persilja, färsk, grovhackad
  • 1 dl solroskärnor
  • 1 tsk salt
  • 0,5 krm vitpeppar, malen
  • 1 dl västerbottensost, finriven

Gör så här

  1. Raggmunk:
    Vispa upp äggen. Tillsätt halva mjölkmängden och därefter allt mjölet under fortsatt vispning. Tillsätt resten av mjölken. Skala och riv potatisen på fin skiva. Rör ner potatisen i smeten och smaksätt med salt och peppar. Grädda raggmunkar, ca 1 dl smet till varje.
  2. Solrospesto:
    Mixa alla ingredienser i matberedare till en slät smet. Smaka av med salt och peppar. Lägg raggmunkar på tallrik, klicka på solrospesto och avsluta med fint riven Västerbottensost.
17 mars 2020