I samarbete med Världsnaturfonden WWF

Raggmunk med solrospesto

7 röster
4
Raggmunk med solrospesto
Foto: Jens Vikingsson

ONE PLANET PLATE

Detta recept ger 0,3 kg CO2e per portion.

One planet plate

Recept: Jens Vikingsson

Det HÄR är en klassiker, och i denna version - föredömligt klimatsmart! OCH lätt att hitta nästan alla råvaror odlade och producerade i Sverige.
Att välja ekologisk t ex potatis, mjöl och raps är superbra för både djur och växter.

För att klara kriterierna i One Planet Plate: Välj ekologiskt vetemjöl, potatis, ägg, vitlök, ost och rapsolja.

Visa mer
4
4 portioner

Du behöver

Raggmunk:

  • 650 g potatis
  • 2 ägg
  • 5 dl mellanmjölk
  • 120 g vetemjöl
  • salt
  • vitpeppar, malen
  • smör, att steka i (rapsolja)

Solrospesto:

  • 28 g rapsolja
  • 6 cl vatten
  • 1 msk citron, pressad
  • 10 g vitlök
  • 30 g persilja
  • 60 g solroskärnor
  • salt
  • vitpeppar, malen
  • 60 g västerbottensost
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Raggmunk:
    Vispa upp äggen. Tillsätt halva mjölkmängden och därefter allt mjölet under fortsatt vispning. Tillsätt resten av mjölken. Skala och riv potatisen på fin skiva. Rör ner potatisen i smeten och smaksätt med salt och peppar. Grädda raggmunkar, ca 1 dl smet till varje.
  2. Solrospesto:
    Mixa alla ingredienser i matberedare till en slät smet. Smaka av med salt och peppar. Lägg raggmunkar på tallrik, klicka på solrospesto och avsluta med fint riven Västerbottensost.
Kökets dryckesbrev

laddar fler recept...

Laddar fler recept...