Rågbröd med knaperstekt isterband

Rågbröd med knaperstekt isterband
Foto: Tv4
Stefan Ekengren
Stefan Ekengren

Rågbröd med knaperstekt isterband

1

21 ingredienser

40 m

Rågbröd med knaperstekt isterband, senapsmajonnäs, bakade rödbetor, picklade senapsfrön och äggula.

Ingredienser

portioner4

Isterband

  • 400 g isterband
  • rapsolja

Bakade rödbetor

  • 6 rödbetor (små)
  • olivolja
  • salt

Picklade senapsfrön

  • 0,5 dl vatten
  • 0,5 dl äppelcidervinäger
  • 3 msk strösocker
  • 0,5 dl gula senapsfrön

Senapsmajonnäs

  • 1 äggula
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 tsk skånsk senap
  • 1 tsk sötstark senap
  • 2 tsk vitvinsvinäger
  • 0,5 citron, finrivet skal och ev. pressad juice efter smak
  • 1,5 dl rapsolja
  • salt

Servering

  • 4 skivor rågbröd
  • 4 äggulor
  • 1 kruka rödbetsskott
  • 0,5 kruka dill

Gör så här

  1. Isterband
    Gröp ur isterbanden, smula sönder innanmätet med handen och stek det krispigt i lite rapsolja vid servering.
  2. Bakade rödbetor
    Gnid in de små rödbetorna med olivolja och salt. Rosta dem i ugnen på 180 grader tills de är helt genommjuka och dela dem sedan.
  3. Picklade senapsfrön
    Koka upp vatten, vinäger och socker. Lägg i de gula senapsfröna och sjud på svag värme ca en timme. Låt kallna.
  4. Senapsmajonnäs
    Vispa ihop äggulor, senap, vinäger och citronskal i en bunke. Tillsätt oljan i en tunn stråle under ständig vispning.
  5. Smaka av med salt och eventuellt citronjuice för extra syra.
  6. Servering
    Lägg en hög med knaperstekt isterband på brödskivorna, toppa sedan med senapsmajonnäs, bakade rödbetor, picklade senapsfrön, äggula, rödbetsskott och dill.