Rådjursryggbiff med cambozolasås

POPULÄRT
Rådjursryggbiff med cambozolasås
Foto: TV4

Rådjursryggbiff med cambozolasås

Av: Kristina - Rättvik

Från: Halv åtta hos mig

25 ingredienser

1 h 30 m

Helstekt rådjursbiff serverad med cambozolasås och potatismuffins med Västerbottenost. Toppad med sparris och ärtskott.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Helstekt rådjursryggbiff

  • 2 ryggbiffar från rådjur
  • salt
  • peppar
  • 2 msk smör

Kryddblandning

  • 3 tsk smör
  • 2 klyftor vitlök, pressade
  • 1 tsk timjan
  • 0,5 tsk rosmarin
  • svartpeppar
  • salt

Potatismuffins

  • 400 g mjölig potatis
  • 25 g smör
  • 1,5 dl Västerbottensost
  • 2 ägg (stora)
  • salt
  • peppar

Cambozola ostsås

  • 200-400 g cambozolaost (Efter smak)
  • 75 g smör
  • 1 dl vetemjöl
  • 5 dl mjölk (ev lite grädde)
  • 2 dl crème fraîche
  • salt
  • peppar

Garnering

  • 100 g ärtskott
  • 1 knippe grön sparris

Gör så här

Rådjursbiff & kryddblandning

  1. Sätt ugnen på 175°.
  2. Putsa filén fri från senor. Salta och peppra filén och stek i 2 msk smör så det blir färg runt om.
  3. Blanda ihop ingredienserna i kryddblandningen i en kastrull och värm på det.
  4. Bred ut blandningen på rådjuret och sätt in i ugnen.
  5. Stek köttet till en innertemperatur på 56–58° (ca. 25 minuter).
  6. Ta ut köttet och vira in i både smörpapper och plastfilm. Låt sedan vila i ca. 15–20 minuter.

Potatismuffins

  1. Sätt ugnen på 225°.
  2. Koka först potatisen mjuk i saltat vatten.
  3. När potatisen är klar så pressar du ner den i en skål, genom en potatispress.
  4. Rör ner smör, ägg, salt och peppar och osten. Rör till en jämn smet och fördela i muffinsformar.
  5. Toppa muffinsen med lite ost.
  6. Grädda sedan i ugnen i ca. 15 minuter eller tills de fått fin färg. Servera genast.

Cambozolasås

  1. Smält smör och tillsätt mjöl, blanda ner mjölk och koka samman till en bra konsistens.
  2. Skär bort det vita höljet runt osten, skär små bitar och blanda ner i den vita såsen (osten ska smälta), blanda sedan ner crème fraiche och smaka av med salt och peppar.

Garnering

  1. Förkoka sparrisen i saltat vatten i ca. 4 minuter. Stek sedan snabbt i stekpanna i lite smör.
  2. Servera rådjuret på en bädd av ärtskott tillsammans med potatismuffinsen, såsen och den gröna sparrisen.