Rådjursmedaljonger med selleripuré

Rådjursmedaljonger med selleripuré
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Rådjursmedaljonger med selleripuré

15 ingredienser

Ett recept från Hôtel Continental i Stockholm, som var specialister på vilt. För att få den alldeles speciella viltsmaken på såsen användes ofta roquefortost och svartvinbärsgelé.

Ingredienser

portioner
  • 600 g rådjursfilé
  • salt
  • svartpeppar
  • 2 tsk vetemjöl
  • 20 g smör

Sås:

  • 5 dl köttbuljong
  • 2 dl rött vin
  • 0,5 tsk timjan
  • 4 enbär
  • 1 msk ädelost
  • 1 msk svartvinbärsgelé
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 msk vetemjöl

Puré:

  • 250 g rotselleri
  • 0,5 dl vispgrädde

Gör så här

  1. Koka ihop buljongen med rödvin, timjan och krossade enbär. Koka tills det är ca 2 dl kvar. Sila och vispa ner osten och lite svartvinbärsgelé. Tillsätt grädden, smaka av med salt och peppar. Red med lite arrowrot utrört i vatten.
  2. Ansa och skär rotsellerin i små bitar, koka i saltat vatten tills sellerin är mjuk. Ta upp den med en hålslev och kör i mixer till en slät puré. Blanda purén med grädden i en kastrull. Smaka av med salt och peppar. Låt purén småputtra en stund så att den blir fast och krämig.
  3. Putsa rådjursfiléerna och skär dem i 8 bitar. Tryck ihop filébitarna och banka ut dem till medaljonger. Krydda köttet med salt och peppar. Hetta upp lite smör i en stekpanna och stek medaljongerna ett par minuter på varje sida. Ta upp dem och håll dem varma. Vispa ur pannan med lite vatten och häll i såsen.