Råbiff på dovhjort

NYHET
Råbiff på dovhjort
Foto: Tv4

Råbiff på dovhjort

22 ingredienser

1 h

Råbiff på dovhjort med picklad kålrot och brynt lökkräm är en förrätt som sätter ribban högt!
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Picklad kålrot

  • 2 kålrötter (små)
  • 2 msk ättiksprit 12 %
  • 4 msk strösocker
  • 6 msk vatten

Brynt lökkräm

  • 2 lökar (små)
  • 2 msk smör, brynt
  • 2 msk crème fraîche
  • salt [1 nypa]
  • vinäger

Råbiff

  • 400 g dovhjort
  • olivolja
  • salt
  • svartpeppar

Servering

  • 50 g ost, riven (Wrångebäcksost)
  • 50 g rostade hasselnötter, grovhackade utan skal
  • 2-3 blad vattenkrasse (eller ärtskott till garnering)
  • olivolja

Vegetariskt alternativ

  • 3 dl vatten
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl ättiksprit 12 %
  • 3 cm färsk ingefära, skivad
  • 3 rödbetor

Gör så här

Picklade kålrötter

  1. Skala kålrötterna och skär dem i tunna skivor med mandolin.
  2. Stansa ut cirklar ur skivorna som är ca 8 cm i diameter.
  3. Koka upp ättika, socker och vatten tills sockret lösts upp.
  4. Häll lagen över kålrotsskivorna och låt stå i minst 30 minuter.

Brynt lökkräm

  1. Strimla och bryn löken i en stekpanna tills den är mjuk och har fått en fin färg. Låt sedan svalna.
  2. Smält smöret i en kastrull och låt det bryna tills det är gyllene och doftar nötigt.
  3. Mixa crème fraiche med den brynta löken. Tillsätt det brynta smöret i omgångar och mixa tills det är en slät kräm.
  4. Smaka av med en nypa salt och lite vinäger. Låt svalna något.

Råbiff

  1. Putsa och finhacka (eller mal) hjortköttet.
  2. Blanda försiktigt hjortköttet med lite olivolja. Smaka av med salt och nymald svartpeppar.

Servering

  1. Spritsa en klick lökkräm i mitten på de picklade kålrotsskivorna. Vik upp tre kanter så att de bildar en liten pyramid, tryck ihop lätt så att lökkrämen ”limmar” ihop pyramiden.
  2. Lägg ut råbiffen luftigt på varje tallrik, toppa med 2-3 kålrotspaket per portion, riven Wrångebäcksost, rostade hasselnötter och eventuellt några klickar med brynt lökkräm.
  3. Garnera med krasse eller ärtskott.
  4. Ringla över lite olivolja

Vegetariskt alternativ

  1. Koka upp vatten, socker, ättika och ingefära. Rör tills sockret lösts upp.
  2. Skala och hyvla rödbetorna tunt, gärna på mandolin.
  3. Lägg betorna i en burk och slå den ljumma lagen över. Låt stå i minst 20 minuter men helst 1-2 dagar.
  4. Skär upp de picklade rödbetorna och servera likt en råbiff med kålrotsknyten och lökkräm.