Råbiff med gruyèrekräm

POPULÄRT
koket.se
Råbiff med gruyèrekräm
Foto: Tv4
stefan ekengren profilbild ny
stefan ekengren profilbild ny

Råbiff med gruyèrekräm

21 ingredienser

30 m

Råbiff med gruyèrekräm, jordärtskockor, hasselnötter, soja och rågbröd blir en riktigt lyckad rätt inför helgen!

Se Stefan Ekengren laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Gruyèrekräm

  • 1 dl grädde
  • 1 ägg
  • 100 g gruyèreost, riven
  • 1 tsk vitvinsvinäger
  • 2 dl rapsolja
  • salt

Jordärtskockor

  • 2 jordärtskockor
  • 3 msk ättiksprit 12 %
  • 6 msk strösocker
  • 9 msk vatten
  • 3 jordärtskockor
  • salt

Hasselnötter

  • 0,5 dl hasselnötter

Servering

  • 400 g biff
  • 0,5 schalottenlök, finhackad
  • 0,5 citron, finrivet skal
  • 0,25 chilifrukt, urkärnad och finhackad
  • 1 msk olivolja
  • salt
  • 4 skivor danskt rågbröd
  • 1 kruka krasse

Gör så här

Gruyèrekräm

  1. Koka upp grädden.
  2. Lägg ägg, gruyère och vitvinsvinäger i kannmixer, slå på den kokande grädden och mixa slätt. Fortsätt mixa och tillsätt rapsoljan i tunn stråle.
  3. Smaka av med eventuellt mer vinäger och salt.

Jordärtskockor

  1. Koka upp ättika, socker och vatten. Skiva 2 jordärtskockor tunt, slå över den kokande lagen och låt kallna helt.
  2. Skiva tre jordärtskockor tunt, fritera krispiga och salta.

Hasselnötter

  1. Rosta hasselnötterna på 175 grader i 5 minuter, hacka dem grovt.

Servering

  1. Hacka biffen fint. Blanda med schalottenlök, citronskal, chili och olivolja. Smaka av med salt
  2. Bygg rågbrödsskivorna med hackad råbiff och toppa sedan med gruyèrekräm, skockor, hasselnötter och krasse.