Råbiff med gruyèrekräm

Råbiff med gruyèrekräm
Foto: Tv4
Stefan Ekengren
Stefan Ekengren

Råbiff med gruyèrekräm

7

21 ingredienser

30 m

Råbiff med gruyèrekräm, jordärtskockor, hasselnötter, soja och rågbröd blir en riktigt lyckad rätt inför helgen!

Ingredienser

portioner4

Gruyèrekräm

  • 1 dl grädde
  • 1 ägg
  • 100 g gruyèreost, riven
  • 1 tsk vitvinsvinäger
  • 2 dl rapsolja
  • salt

Jordärtskockor

  • 2 jordärtskockor
  • 3 msk ättiksprit 12 %
  • 6 msk strösocker
  • 9 msk vatten
  • 3 jordärtskockor
  • salt

Hasselnötter

  • 0,5 dl hasselnötter

Servering

  • 400 g biff
  • 0,5 schalottenlök, finhackad
  • 0,5 citron, finrivet skal
  • 0,25 chilifrukt, urkärnad och finhackad
  • 1 msk olivolja
  • salt
  • 4 skivor danskt rågbröd
  • 1 kruka krasse

Gör så här

  1. Gruyèrekräm
    Koka upp grädden.
  2. Lägg ägg, gruyère och vitvinsvinäger i kannmixer, slå på den kokande grädden och mixa slätt. Fortsätt mixa och tillsätt rapsoljan i tunn stråle.
  3. Smaka av med eventuellt mer vinäger och salt.
  4. Jordärtskockor
    Koka upp ättika, socker och vatten. Skiva 2 jordärtskockor tunt, slå över den kokande lagen och låt kallna helt.
  5. Skiva tre jordärtskockor tunt, fritera krispiga och salta.
  6. Hasselnötter
    Rosta hasselnötterna på 175 grader i 5 minuter, hacka dem grovt.
  7. Servering
    Hacka biffen fint. Blanda med schalottenlök, citronskal, chili och olivolja. Smaka av med salt
  8. Bygg rågbrödsskivorna med hackad råbiff och toppa sedan med gruyèrekräm, skockor, hasselnötter och krasse.