Rabarbermojito

7 röster
1 glas
Rabarbermojito
Foto: Jenny Finn

Den här rabarbermojiton är verkligen galet god. Så sötsyrligt fräsch, man vill bara sippa i sig mer och mer. Den perfekta fördrinken i rabarbertider.

Tips! Rabarbersirapen passar även fint att smaksätta tårtfyllningar och desserter med, ringla över glass, ha som saft, till pannkakor, till bubbel m.m. Receptet ger ca 5-6 dl färdig rabarbersirap. Jag hade i rödrosa pastafärg då mina rabarber inte var så röda. Det är en smaksak men jag tycker det ser trevligare ut. /Jenny



1 glas

Du behöver

Rabarbersirap

  • 500 g rabarber, sköljda och ansade rabarber
  • 5 dl strösocker
  • 1 vaniljstång
  • 1 limefrukt, zest och saft
  • ev röd hushållsfärg

Mojito

  • 0,5 limefrukt
  • 4 cl vit rom
  • 6 färska myntablad
  • 2+1 msk rabarbersirap
  • is
  • kolsyrat vatten

Garnering

  • limeklyfta
  • färska myntablad

Gör så här

  1. Rabarbersirap
    Dela rabarbern i mindre bitar. Lägg i en kastrull tillsammans med socker. Dela vaniljstången på hälften och lägg ner i kastrullen. I med limesaft och zest (det yttersta skalet).
  2. Koka upp under omrörning och koka tills sockret lösts upp. Sänk värmen och låt sjuda i ca 10 minuter. Känns den för lös så koka några minuter till men tänk på att sirapen tjocknar när den kallnar.
  3. Sila rabarbern genom en finmaskig sil. Pressa ut all sirap med baksidan av en slev eller sked. Häll upp i en väl rengjord glasflaska och förvara i kylen.
  4. Mojito
    Skölj limen noga i ljummet vatten och skär den i klyftor. Blanda lime, rom, mynta och 2 msk rabarbersirap i ett glas. Muddla eller stöt med skaftet av en slev eller trämortel.
  5. Fyll på med is och bubbel/sodavatten. Ringla i 1 msk rabarbersirap. Garnera med limeklyftor och myntablad.
  6. Servera direkt.
18 maj 2020