Rabarbermojito
Rabarbermojito
12 ingredienser
Den här rabarbermojiton är verkligen galet god. Så sötsyrligt fräsch, man vill bara sippa i sig mer och mer. Den perfekta fördrinken i rabarbertider.
Tips! Rabarbersirapen passar även fint att smaksätta tårtfyllningar och desserter med, ringla över glass, ha som saft, till pannkakor, till bubbel m.m. Receptet ger ca 5-6 dl färdig rabarbersirap. Jag hade i rödrosa pastafärg då mina rabarber inte var så röda. Det är en smaksak men jag tycker det ser trevligare ut. /Jenny
Ingredienser
Rabarbersirap
- 500 g rabarber, sköljda och ansade rabarber
- 5 dl strösocker
- 1 vaniljstång
- 1 limefrukt, zest och saft
- ev röd hushållsfärg
Mojito
- 0,5 limefrukt
- 4 cl vit rom
- 6 färska myntablad
- 2+1 msk rabarbersirap
- is
- kolsyrat vatten
Garnering
- limeklyfta
- färska myntablad
Gör så här
Rabarbersirap
- Dela rabarbern i mindre bitar. Lägg i en kastrull tillsammans med socker. Dela vaniljstången på hälften och lägg ner i kastrullen. I med limesaft och zest (det yttersta skalet).
- Koka upp under omrörning och koka tills sockret lösts upp. Sänk värmen och låt sjuda i ca 10 minuter. Känns den för lös så koka några minuter till men tänk på att sirapen tjocknar när den kallnar.
- Sila rabarbern genom en finmaskig sil. Pressa ut all sirap med baksidan av en slev eller sked. Häll upp i en väl rengjord glasflaska och förvara i kylen.
Mojito
- Skölj limen noga i ljummet vatten och skär den i klyftor. Blanda lime, rom, mynta och 2 msk rabarbersirap i ett glas. Muddla eller stöt med skaftet av en slev eller trämortel.
- Fyll på med is och bubbel/sodavatten. Ringla i 1 msk rabarbersirap. Garnera med limeklyftor och myntablad.
- Servera direkt.