Rødgrød och koldskålsparfait

30 m + 3 h
4
Rødgrød och koldskålsparfait
Foto: TV4

En dansk sommarklassiker i modern tappning! Jordgubbskräm med parfait och vit chokladcrunch. Mums!

Dryck: Ett somrigt och fruktigt dessertvin typ Tokai. En lite sötare roséchampagne fungerar också fint.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

23 november 2016
30 m + 3 h
4

Du behöver

Koldskålsparfait

  • 6 äggulor
  • 150 g socker
  • 1 vaniljstång
  • 1 ekologisk citron, skalet
  • 2,5 dl lättfil
  • 250 g crème fraiche, 38 %

Rødgrød/jordgubbskräm

  • 1 l färska jordgubbar
  • 4 dl vatten
  • 3 msk socker
  • 2 msk potatismjöl

Crunch

  • 300 g vit choklad

Servering

  • harsyra

Gör så här

  1. Koldskålsparfait
    Häll gulor och socker i en skål. Skrapa ur fröna ur vaniljstången. Vispa ägg, socker, vaniljfrön och citronskal till en skummande äggtoddy. Blanda äggtoddyn med fil och crème fraiche. Häll upp i små silikonformar och ställ i frysen i 3 timmar.
  2. Rødgrød
    Skär gubbarna i mindre bitar och häll i en gryta (men spara ca 100 g till servering) med ca 4 dl vatten eller tills gubbarna är täckta med vatten. Tillsätt sockret, koka upp och smaka av. Rör ut potatismjölet i lite kallt vatten. Tag av grytan från värmen och medan grøden fortfarande är varm tillsätts potatismjölsvattnet under omrörning.
  3. Crunch
    Lägg chokladen på en bakplåt med bakplåtspapper. Baka i ugnen på 160 grader tills chokladen blir ljusbrun, detta bör övervakas. Ta ut plåten och kyl. När chokladen har kylt av kan den brytas till små crunchstycken.
  4. Servering
    Lägg upp parfait i bottnen på djupa tallrikar, häll rødgrød runt omkring, toppa med skivor av färska jordgubbar, strö över crunch och toppa av med lite harsyra.
Kommentera receptet

Fler goda recept