Purjolökspaj till buffén

Purjolökspaj till buffén
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Purjolökspaj till buffén

11 ingredienser

En perfekt bufférätt när ni är lagom många.

Ingredienser

portioner

Pajdeg:

  • 3 dl vetemjöl
  • 1 krm salt
  • 150 g smör
  • 1 msk vatten, iskallt

Fyllning:

  • 1 purjolök
  • 2 msk smör
  • 4 ägg
  • 4 dl mjölk
  • 1 dl grädde
  • salt
  • vitpeppar

Gör så här

  1. Skär smöret i bitar. Finfördela fettet i mjölet och tillsätt salt och vatten. Arbeta snabbt ihop till en deg. Lägg degen i en plastpåse och låt den vila minst 1 timme i kylskåp.
  2. Sätt ugnen på 200°. Kavla ut degen och klä en pajform. Nagga bottnen med en gaffel. Förgrädda pajskalet i ca 15 minuter. Ansa purjolöken och strimla den. Fräs i smör.
  3. Vispa ihop äggen med mjölk och grädde. Krydda med salt och peppar. Fördela purjolöken i pajskalet och häll sedan på äggstanningen. Grädda i ca 30 minuter tills äggstanningen stannat. Täck pajen med folie efter halva tiden. Servera ljummen eller kall.