Purjolökspaj till buffén

Purjolökspaj till buffén
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Purjolökspaj till buffén

9

3 steg att laga

11 ingredienser

En perfekt bufférätt när ni är lagom många.

Ingredienser

portioner6 portioner

Pajdeg:

  • 3 dl vetemjöl
  • 1 krm salt
  • 150 g smör
  • 1 msk vatten, iskallt

Fyllning:

  • 1 purjolök
  • 2 msk smör
  • 4 ägg
  • 4 dl mjölk
  • 1 dl grädde
  • salt
  • vitpeppar

Gör så här

  1. Skär smöret i bitar. Finfördela fettet i mjölet och tillsätt salt och vatten. Arbeta snabbt ihop till en deg. Lägg degen i en plastpåse och låt den vila minst 1 timme i kylskåp.
  2. Sätt ugnen på 200°. Kavla ut degen och klä en pajform. Nagga bottnen med en gaffel. Förgrädda pajskalet i ca 15 minuter. Ansa purjolöken och strimla den. Fräs i smör.
  3. Vispa ihop äggen med mjölk och grädde. Krydda med salt och peppar. Fördela purjolöken i pajskalet och häll sedan på äggstanningen. Grädda i ca 30 minuter tills äggstanningen stannat. Täck pajen med folie efter halva tiden. Servera ljummen eller kall.
TIPS!
läs mer
Vad är blått vin

Vad är blått vin?

Vad är egentligen blått vin - och hur smakar det?

Läs mer