Pulled pork på rostat surdegsbröd med mango- och tomatsallad, smashed avokado och ingefärspicklad rödlök

Catarina König KM2023

Pulled pork på rostat surdegsbröd med mango- och tomatsallad, smashed avokado och ingefärspicklad rödlök

34 ingredienser

9 h

En riktigt lyxig och smarrig pulled pork-sandwich. Långkokt och smakrik fläskkarré tillsammans med mango- och tomatsallad med smak av chili, lime och koriander. Toppad med syrlig avokado och ingefärspicklad avokado. Hur maffig surdegssmörgås blir inte det här?

Ingredienser

portioner

Pulled pork

  • 900-950 g fläskkarré, i hel bit
  • 2 dl bbq-sås original
  • 0,75 dl ketchup
  • 1 msk chipotlepasta
  • 0,5 dl cognac
  • 1 msk torkad koriander
  • 1-2 tsk malen spiskummin
  • 1 msk brunt farinsocker
  • 0,5 dl vatten
  • salt
  • svartpeppar
  • 2 gula lökar (stora)
  • 5 klyftor vitlök

Ingefärspicklad rödlök

  • 1 rödlök, skuren i tunna ringar
  • 1 cm ingefära (en skalad bit)
  • 0,5 dl ättika
  • 1 dl strösocker
  • 1,5 dl vatten

Mango- och tomatsallad

  • 15 körsbärstomater
  • 1 mango, tärnad
  • 0,5-1 röd chilifrukt, finstrimlad
  • 0,5-1 limefrukt, saften
  • 0,5 kruka koriander, hackad
  • salt (efter smak)

Smashed avokado

  • 2-3 avokador
  • salt
  • peppar
  • 0,5-1 limefrukt, pressad

Tillbehör

  • 6 skivor surdegsbröd
  • olivolja
  • 1 vitlök
  • smetana
  • rucolasallad
  • koriander

Gör så här

Pulled pork

  1. Börja med köttet så att det kan gå in i ugnen. Sätt ugnen på 100 grader, varmluft. Lägg karrébiten i en stor gryta med lock.
  2. Blanda samman bbq sås, ketchup, chipotlepasta, cognac, torkad koriander, malen spiskummin, farinsocker och vatten. Smaka upp med salt och peppar.
  3. Häll blandningen över och runt om köttbiten i grytan. Finstrimla lök och vitlök och lägg uppe på karrén. Lägg på locket och ställ in i ugnen i 9 h. Titta till då och då så den inte kokat torrt, tillsätt i så fall liten vatten och rör runt. När 45 min gått, öppna locket och pilla ner löken och vitlöken ner i såsen. Rör lite så att lök och sås blandas. Sätt på locket igen och låt den fortsätta i ugnen.
  4. Man behöver inte vara orolig att det blir fel, så keep cool och gå och lägg dig, om du lagar över natte). Om du ställer in den tidigt på morgonen, låt den bara vara, åk och shoppa eller fika med en vän. Den sköter sig själv. När 6-7 h gått kan man öppna och kika lite.
  5. När 9 h har gått, ta ut grytan och dra isär köttet med två gafflar, "Pulled". Gör det direkt i grytan och blanda samman med såsen. Köttet kommer bara ramla isär. Smaka av och tillsätt mer salt, torkad koriander och mald spiskummin om det behövs.

Ingefärspicklad rödlök

  1. Skiva tunna ringar av rödlöken och lägg i en skål med lock.
  2. Koka upp ättika, socker och vatten tills sockerkristallerna smält. Skär ner några bitar av färsk ingefära. Häll lagen över löken och låt stå och dra minst 2 h. Sätt ett lock på och förvara i kylskåp (Detta kan man förslagsvis förbereda redan på morgonen el dagen innan).

Mango- och tomatsalsa

  1. Skär kvartar av cocktailtomaterna och tärna mangon, blanda i en skål.
  2. Finstrimla i chili, hacka i koriander och blanda samman. Smaka upp med pressad lime och salt efter smak.

Smashed avokado

  1. Kärna ur avokadon och tärna ned den i en skål. Gör några bestämda svep, tryck med en gaffel. Salta, peppra och pressa över lime, rör försiktigt samman så att avokadon inte blir helt slät. Därav ”smashed”.

Tillbehör

  1. Skiva surdegsbrödet i lite tunnare skivor. Pensla på lite olivolja och dela en vitlök och gnugga insidan mot brödet. Rosta dem i stekpanna på medelhög värme tills dem blir rostade och härligt gyllene. Du kan också rosta brödet i ugnen på 175-200 grader. Lägg då brödskivorna på galler och rosta i 5-7 minuter tills brödet är rostat/gyllene.
  2. Lägg upp dem rostade surdegsbröden på tallrikar. Lägg på rikligt med pulled pork, smashed avokado och mango- och tomatsalsa, ruccola, syrad grädde och toppa med massa färsk koriander!
  3. Smaklig spis!