Prinsessdröm med hallonmousse

POPULÄRT
Prinsessdröm med hallonmousse
Foto: Tv4

Prinsessdröm med hallonmousse

Av: Anna Karin Eriksson

Från: Hela Sverige bakar

28 ingredienser

2 h 30 min

Ljuvligt god tårta som under täcket av vit marsipan gömmer lager av sötsyrlig hallonmousse, vaniljkräm och fluffig grädde. "Det här är en klassisk tårta som jag minns att vi ofta hade hemma på olika högtider och födelsedagar. En god prinsesstårta går aldrig ur tiden." / Anna-Karin

Ingredienser

portioner8 - 10

Tårtbotten

  • 4 ägg
  • 300 g strösocker
  • 120 g vetemjöl [2 dl]
  • 5 g bakpulver [1 tsk]

Hallonmousse

  • 225 g frysta hallon, tinade
  • 100 g strösocker [1,1 dl]
  • 3 gelatinblad
  • 3 dl vispgrädde
  • vaniljkräm
  • 225 g mjölk [2,25 dl]
  • 1 vaniljstång
  • 60 g äggula
  • 60 g strösocker [0,65 dl]
  • 20 g majsstärkelse
  • 25 g smör

Hallontryffel

  • 125 g frysta hallon, tinade
  • 50 g vispgrädde [0,5 dl]
  • 200 g vit bakchoklad (av bra kvalitet)
  • röd hushållsfärg
  • 15 g smör

Ljusrosa ganache

  • 200 g vispgrädde [2 dl]
  • 300 g vit bakchoklad (av bra kvalitet)
  • röd hushållsfärg

Montering och garnering

  • 500 g vispgrädde [5 dl]
  • 200 g färska hallon
  • 600 g marsipan (extra vit)
  • silverkulor
  • rosor

Gör så här

Tårtbotten

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Vispa ägg och socker tills det är vitt och pösigt.
  3. Blanda ihop bakpulver och vetemjöl. Sikta ner mjölblandningen i äggvispet och blanda försiktigt.
  4. Häll i smord och bröad form, ca 20 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30-40 minuter. Kontrollera med provsticka att den är färdiggräddad, den ska vara helt torr. Låt svalna.

Hallonmousse

  1. Blötlägg gelatinbladen.
  2. Värm hallon och socker i en kastrull till en sylt. Rör ner gelatinbladen i sylten. Låt svalna.
  3. Vispa grädden. Blanda försiktigt ner hallonsylten i grädden.
  4. Fyll en spritspåse med blandningen. Lägg i kylen tills den har blivit lite mer fast.

Vaniljkräm

  1. Dela vaniljstången på längden. Koka upp mjölk, vaniljstång och 25 g av sockret.
  2. Tag från värmen och låt stå 5-10 minuter.
  3. Vispa äggulor, resten av sockret och majsstärkelse luftigt, vänd ner i vaniljmjölken.
  4. Koka upp vaniljmjölken under omrörning, låt koka i ett par minuter.
  5. Tag bort kastrullen ifrån värmen, blanda ner smöret och sila krämen genom en finmaskig sil. Kyl vaniljkrämen.

Hallontryffel

  1. Värm grädden tillsammans med hallon och lite röd färg.
  2. Hacka den vita chokladen och lägg i en bunke.
  3. Häll hallongrädden över den vita chokladen.
  4. Rör tills all choklad har smält. Tillsätt smöret och blanda väl. Fyll en spritspåse med blandningen. Ställ kallt.

Ljusrosa ganache

  1. Värm grädden med ytterst lite färg. Hacka den vita chokladen och lägg i en bunke.
  2. Häll den varma grädden över den vita chokladen. Rör tills all choklad har smält. Ställ åt sidan. Låt stå i rumstemperatur tills tårtan ska garneras.

Montering

  1. Skär tårtbottnen i 3 delar horisontellt. Börja med att lägga en tårtbotten på ett fat eller en tallrik. Spritsa hallonmoussen på bottnen. Lägg en botten över moussen.
  2. Lägg på ett lager vaniljkräm och toppa med färska hallon.
  3. Vispa grädden. Fyll en spritspåse med grädden. Spritsa så mycket grädde så att det täcker vaniljkrämen och hallonen. Lägg på den sista bottnen. Spackla tårtan med resterande grädde.
  4. Kavla ut marsipanen och täck tårtan.
  5. Häll över den avsvalnade hallonganachen längs med kanten och låt den rinna lite lätt nerför runt om hela tårtan.
  6. Garnera med spritsad hallontryffel, färska hallon, silverkulor och rosor.