Potatistortilla med lax och Västerbottensost
Potatistortilla med lax och Västerbottensost
12 ingredienser
30 min
En tunn variant av tortilla med krispiga potatischips i smeten. Den ska vara ordentligt krämig i mitten och inte ”stanna” helt. Här är den lyxigt toppad med lax, smörkokt lök och Västerbottensost.
Ingredienser
- 60 g potatischips, hemgjorda eller köpta
- 4 ägg
- 1 krm salt
- 0,5 dl olivolja
- 120 g salmalax (laxloin, tjocka biten av laxen)
- 10 g färsk dill
- 120 g Västerbottensost
- 1 gul lök
- 20 g laxrom
- 20 g crème fraîche
- 20 g smör
- olivolja
Gör så här
- Skala, dela och skiva löken tunt. Lägg i en kall stekpanna, tillsätt smöret och sätt pannan på medelvärme. Låt löken smörkoka, rör om då och då. När löken är torr så är den klar, ställ åt sidan
- Skär laxen i 0,5 cm tjocka skivor. Salta laxens snittyta lite lätt, ca 20-30 minuter innan servering.
- Smula Västerbottensosten i små bitar. Hacka dillen grovt.
- Vispa ihop ägg och salt i en skål. Vänd ner chipsen.
- Hetta upp en stekpanna till hög värme. Häll i olivolja och låt den bli rykande varm.
- Häll smeten i pannan och se till att den puffar upp ordentligt i kanterna. Jobba med värmen genom att lyfta pannan då och då och känna efter om tortillan har stannar något. Den ska behålla bra krämighet och nästan vara rinnande i mitten.
- Stjälp upp tortillan på en tallrik så att det krämiga sidan hamnar uppåt.
- Toppa med Västerbottensost, lax, laxrom, dill, smörkokt lök, crème fraiche och lite olivolja.