Potatiskräm med rökt äpple och smetana

Potatiskräm med rökt äpple och smetana

5 ingredienser

45 min

Tillsammans med David Lundqvist, Årets Kock 2018, vill vi inspirera med tillbehör på äpplen till något så enkelt och så gott som en korv med bröd. 

"Potatiskrämen är i grunden ett potatismos där jag tillsatt en rostad och rökt äppelpuré. Det är enklare än det låter men kräver lite extra uppmärksamhet då du bränner av spånet till rökningen i ugnen", säger David Lundqvist.

Tips från Melleruds!
Melleruds alkoholfria pilsner produkt 2021

Tips från Melleruds!

Servera gärna med Melleruds Alkoholfria Pilsner 0,5%

Läs mer

Ingredienser

  • 400 g potatis king edward
  • 100 g grönt äpple
  • 1 tsk svartpepparkorn
  • 200 g smetana
  • salt

Gör så här

  1. Rosta pepparn i torr, het panna i 1 min, mal i mortel.
  2. Skala, kärna ur och skär äpplen i bitar.
  3. Varmrök äpplebitarna genom att placera dem i en liten form av metall som ställs i en större form med nybränt, rykande spån från äppleträd. Täck över med folie och låt stå i ugnen på 125 grader i ca 15–20 min.
  4. Skala och skär potatisen i bitar. Koka potatisen mjuk i vatten, häll av och passera tillsammans med äpplet.
  5. Vispa ner smetana och smaka av med den rostade pepparn och salt.
TIPS!
Bästa helgtipset!
Högrevsburgare med ölkaramelliserad lök, senapspicklad kålrot och friterade potatisar & rödbetor

Bästa helgtipset!

Godaste högrevsburgaren med tillbehör

Läs mer