Potatiskräm med rökt äpple och smetana

Potatiskräm med rökt äpple och smetana

1

5 steg att laga

5 ingredienser

45 min

Tillsammans med David Lundqvist, Årets Kock 2018, vill vi inspirera med tillbehör på äpplen till något så enkelt och så gott som en korv med bröd. 

"Potatiskrämen är i grunden ett potatismos där jag tillsatt en rostad och rökt äppelpuré. Det är enklare än det låter men kräver lite extra uppmärksamhet då du bränner av spånet till rökningen i ugnen", säger David Lundqvist.

Servera med Melleruds alkoholfria pilsner!

Ingredienser

  • 400 g potatis king edward
  • 100 g grönt äpple
  • 1 tsk svartpepparkorn
  • 200 g smetana
  • salt

Gör så här

  1. Rosta pepparn i torr, het panna i 1 min, mal i mortel.
  2. Skala, kärna ur och skär äpplen i bitar.
  3. Varmrök äpplebitarna genom att placera dem i en liten form av metall som ställs i en större form med nybränt, rykande spån från äppleträd. Täck över med folie och låt stå i ugnen på 125 grader i ca 15–20 min.
  4. Skala och skär potatisen i bitar. Koka potatisen mjuk i vatten, häll av och passera tillsammans med äpplet.
  5. Vispa ner smetana och smaka av med den rostade pepparn och salt.
TIPS!
läs mer
Högrevsburgare med ölkaramelliserad lök, senapspicklad kålrot och friterade potatisar & rödbetor

Bästa helgtipset!

Godaste högrevsburgaren med tillbehör

Läs mer