Potatiskakor med örter och kantareller
Potatiskakor med örter och kantareller
18 ingredienser
1 h
Den här härliga rätten bjuder på gyllene potatiskakor med rostade hasselnötter och smörstekt svamp.
Ingredienser
- 500 g potatis, skalad
- 1 ägg
- 2 dl vetemjöl
- 1 msk dill, finskuren
- 1 msk persilja, hackad
- 1 msk gräslök, finskuren
- 50 g hasselnötter, skalade
- 2 dl frysta ärtor
- 0,5 dl grädde
- ca 0,5 citron
- 8 brysselkål
- ca 100 g sockerärtor
- 1 gul lök (liten)
- 0,5 l kantareller (färska)
- smör (till stekning)
- 1 bit parmesanost (liten bit)
- salt
- nymalen svartpeppar
Gör så här
- Koka potatisen mjuk. Häll av vattnet och låt potatisen stå en stund utan lock.
- Passera potatisen och tillsätt ägg, vetemjöl, salt, peppar och örter. Arbeta snabbt ihop till en deg.
- Rulla degen till bollar stora som golfbollar och platta till dem lite lätt.
- Koka potatiskakorna försiktigt i ca 10 minuter och låt dem sedan svalna lite.
- Förbered nu de andra tillbehören.
- Grovhacka hasselnötterna och rosta dem i en torr panna tills de har fått fin färg.
- Mixa ärter och grädde till en fin puré. Smaka upp med citronsaft, salt och peppar. Kontrollera så att konsistensen går att spritsa fint. Lägg över i spritspåse.
- Plocka brysselkålsbladen samt skär sockerärterna tvärs över.
- Skala och skär löken i små bitar.
- Stek kantarellerna. Tillsätt löken när svampen börjar bli gyllenbrun och låt steka tillsammans. När löken börjar bli glansig så tillsätt brysselkålsbladen och sockerärterna.
- Smaka av med salt och peppar.
- Innan servering steker du potatiskakorna i smör så att de får en gyllenbrun färg.
- Lägg upp potatiskakorna på tallrikar. Spritsa ut ärtkrämen och lägg på kantareller och lök.
- Toppa med de rostade hasselnötterna och riv lite parmesan över.