Potatisgratäng med ost

Potatisgratäng med ost
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Potatisgratäng med ost

7 ingredienser

Ofta har vi goda ostar på julbordet. Ett bra sätt att ta tillvara ostarna innan de blir alltför bedagade är att riva dem och använda dem i en gratäng med potatis. Njut gratängen med skinka, tunga, rökt renstek eller fårfiol, eller bara som en gratäng!

Ingredienser

Håll skärmen tänd
portioner
  • 2 dl riven restost
  • 1 kg mjölig potatis
  • 4 dl mjölk
  • 1 dl grädde
  • salt
  • svartpeppar
  • 1 dl riven ost, att strö över

Gör så här

Håll skärmen tänd
  1. Riv all restost och skala och skiva potatisen. Smörj en ugnssäker form med lite olja.
  2. Varva potatis och riven ost i formen, spara 1 dl ost att strö över senare. Blanda kryddor, mjölk och grädde och slå blandningen över gratängen, grädda i 200° i ca 40 minuter.
  3. Strö över den sparade osten och grädda ytterligare 20 minuter. Tips: Du som tänker på vikten kan byta ut gräddmjölken mot jordärtskocksoppa.