Potatis- och ramslökssoppa

koket.se
Potatis- och ramslökssoppa
Foto: TV4
Siri Barje 2016
Siri Barje 2016

Potatis- och ramslökssoppa

9 ingredienser

30 min

Potatis- och purjolökssoppa är en klassiker som både är lätt att laga och som trots få ingredienser blir riktigt god. I det här recepet ger Siri den en mild vitlökssmak när hon låter vårens delikatess ramslök åka ner i soppan precis före servering. Har du inte tillgång till ramslök går det fint att ersätta den med gräslök.

Se Siri Barje laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 900 g potatis
  • 300 g purjolök
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 grönsaksbuljongtärningar
  • 1 l vatten
  • salt
  • 1 knippe ramslök, eller gräslök [ca 50 g]
  • olivolja

Till servering

  • 4 ägg

Gör så här

  1. Koka upp vatten i en kastrull till äggen. Lägg i äggen när vattnet kokar och låt koka 7 minuter.
  2. Häll av och spola i kallt vatten.
  3. Skala och skär potatisen i tärningar.
  4. Ansa och skär purjolöken i strimlor/tärningar.
  5. Skala och finhacka vitlöken.
  6. Stek potatis, purjolök och vitlök i olivolja. i en stor kastrull. Salta.
  7. Häll på vatten och smula ner buljongtärningar. Låt koka tills potatisen är mjuk.
  8. Stompa soppan något så den reder sig lite. Smaka av.
  9. Hacka ramslök och tillsätt till soppan.
  10. Skala och dela äggen. Toppa soppan med lite olivolja och bjud med ägghalvor.