Potatis- och purjolökssoppa med spenat

POPULÄRT
koket.se
Potatis- och purjolökssoppa med spenat
Foto: TV4
stefan ekengren profilbild ny
stefan ekengren profilbild ny

Potatis- och purjolökssoppa med spenat

14 ingredienser

Vad är väl bättre än en riktigt god och värmande soppa på en höstdag? Här är Stefan Ekengrens bästa variant av klassikern potatis- och purjolökssoppa.

Se Stefan Ekengren laga receptet

logo

Ingredienser

  • 400 g mjölig potatis
  • 3 bananschalottenlökar
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 purjolök
  • 4 dl kycklingbuljong
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 dl mjölk
  • 20 g smör
  • 50 g färsk spenat
  • muskot, riven
  • salt

Smörstekt purjolök

  • 1 purjolök, finstrimlad
  • 50 g smör
  • salt

Gör så här

  1. Skala och skär potatis och bananschalottenlök i grova bitar. Skala och halvera vitlöken. Ansa och skär purjolöken i grova bitar.
  2. Smält smöret i en stor kastrull och lägg ner potatis, purjolök, schalottenlök och vitlök. Låt fräsa några minuter. Häll på kycklingbuljong och låt koka 5 minuter.
  3. Häll på grädde och mjölk och koka tills potatisen är precis klar. Den faller sönder eftersom det är mjölig potatis.
  4. Tillsätt spenaten och ta från värmen. Mixa soppan slät med stavmixer. Smaka av med salt och muskot.
  5. Toppa soppan med smörstekt purjolök vid servering.

Smörstekt purjolök

  1. Ansa och strimla purjolöken mycket fint.
  2. Stek purjolöken mjuk under någon minut i smöret. Smaka av med salt.