Potatis- och purjolökssoppa med spenat
Potatis- och purjolökssoppa med spenat
14 ingredienser
Vad är väl bättre än en riktigt god och värmande soppa på en höstdag? Här är Stefan Ekengrens bästa variant av klassikern potatis- och purjolökssoppa.
Se Stefan Ekengren laga receptet

Ingredienser
- 400 g mjölig potatis
- 3 bananschalottenlökar
- 1 klyfta vitlök
- 1 purjolök
- 4 dl kycklingbuljong
- 3 dl vispgrädde
- 1 dl mjölk
- 20 g smör
- 50 g färsk spenat
- muskot, riven
- salt
Smörstekt purjolök
- 1 purjolök, finstrimlad
- 50 g smör
- salt
Gör så här
- Skala och skär potatis och bananschalottenlök i grova bitar. Skala och halvera vitlöken. Ansa och skär purjolöken i grova bitar.
- Smält smöret i en stor kastrull och lägg ner potatis, purjolök, schalottenlök och vitlök. Låt fräsa några minuter. Häll på kycklingbuljong och låt koka 5 minuter.
- Häll på grädde och mjölk och koka tills potatisen är precis klar. Den faller sönder eftersom det är mjölig potatis.
- Tillsätt spenaten och ta från värmen. Mixa soppan slät med stavmixer. Smaka av med salt och muskot.
- Toppa soppan med smörstekt purjolök vid servering.
Smörstekt purjolök
- Ansa och strimla purjolöken mycket fint.
- Stek purjolöken mjuk under någon minut i smöret. Smaka av med salt.