Potatis och purjolökssoppa med plättar

koket.se
Potatis och purjolökssoppa med plättar
Kockarnas kamp 2017 Erik Videgård
Kockarnas kamp 2017 Erik Videgård

Potatis och purjolökssoppa med plättar

17 ingredienser

30 m

Potatis och purjolökssoppa med ramslöksplättar kan bli en ny familjefavorit!

Följ Erik på Instagram
Erik Videgård Instagram

Följ Erik på Instagram

Inspireras av Videgårds alla rätter och ställ frågor om receptet direkt till Erik på Instagram

Läs mer

Se Erik Videgård laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Soppa

  • 1 gul lök, hackad
  • 1 msk olja
  • 1 msk olivolja
  • 5 dl grönsaksbuljong
  • 2 potatisar, skalade i kuber (stora)
  • 3 purjolökar, vita delen sköljd och skivad
  • 1 dl kokosgrädde
  • salt
  • peppar

Plättar

  • 100 g glutenfri mjölmix
  • 100 g bovetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 0,5 tsk salt
  • 1 ägg
  • 4 dl kolsyrat vatten
  • 100 g ramslök
  • rapsolja

Gör så här

Soppa

  1. Fräs löken i olja och olivolja utan att den tar färg.
  2. Tillsätt buljongen och koka upp.
  3. Tillsätt potatisen samt purjolöken och koka tills potatisen mjuknat.
  4. Mixa soppan i en blender.
  5. Tillsätt kokosgrädden och mixa igen.
  6. Värm upp soppan och smaka av med salt och peppar.

Plättar

  1. Blanda de torra ingredienserna för sig.
  2. Vispa därefter ner ägg och vatten.
  3. Mixa smeten med ramslöken och låt svälla i 20 minuter.
  4. Stek tunna plättar av smeten i lite olja tills ovansidan bubblar och torkat. Ta sedan upp plättarna från stekpannan.
  5. Håll plättarna varma inlindade i en handduk i ugnen på 70 grader, medan du steker resten av plättarna.