Potatis-och dillplättar med rom och smetana

39 röster
45 min
4
Potatis-och dillplättar med rom och smetana
45 min
4
4 portioner

Du behöver

Plättar

  • 4 dl potatis, finriven
  • 0,5 dl dill, finskuren
  • 2 ägg
  • 2 dl vetemjöl
  • 4 dl mjölk
  • 1 dl ricotta
  • smör, till stekning
  • salt

Topping

  • 100 g löjrom (alt stenbitsrom eller stekt bacon)
  • 2 dl smetana
  • 1 kruka gräslök

Gör så här

  1. Riv potatisen fint. Du behöver inte krama ut vätskan som bildas utan det räcker med att den rinner av lite.
  2. Blanda alla ingredienser till plättarna. Smaka av med salt.
  3. Värm en plättlagg och klicka i smör. Det går också fint att steka plättar av smeten i vanlig stekpanna.
  4. Stek plättar av smeten, stek ett par minuter per sida så att de får fin färg.
  5. Servera med löjrom, smetana och fint skuren gräslök.
  6. Glöm inte att matsortera skal från ägg och potatis samt rester från örterna för en mer hållbar matlagning, och njut av din goda plättar. /Köket-redaktionen
16 mars 2020