Portobelloburgaren

Portobelloburgaren

Av: Pernilla Elmquist, Jens Almgren

Från: Nyhetsmorgon

27 ingredienser

1 h

Den här portabelloburgaren med senapskräm, vegokål och groddar är en riktigt läcker rätt att servera året om!

Ingredienser

portioner

Portabelloburgare

  • 4 portabellosvampar, fasta och urgröpta (stora)
  • 4 msk smör
  • ca 1 krm flingsalt

Tillbehör

  • 4 hamburgerbröd
  • 1,5 dl senapskräm (se nedan)
  • 200 g vegokål (se nedan)
  • rödlök, inlagd (se nedan)
  • groddar (t.ex alfalfa, rödbetsgroddar, lökgroddar)
  • färsk kruspersilja, finhackad

Basgräddfil

  • 2 dl gräddfil
  • ca 0,5 krm salt

Senapskräm

  • 2 dl basgräddfil
  • 0,5 dl skånsk senap (eller valfri stark grovkornig senap)
  • 0,5 tsk salt

Vegokål

  • 100 g vitkål, syrad (se nedan)
  • 50 g morot, rivna
  • 50 g babyspenat, grovhackad
  • ca 0,5 flingsalt
  • ev vitvinsvinäger

Syrad vitkål

  • 200 g vitkål
  • 0,5 msk flingsalt
  • 0,75 dl vitvinsvinäger
  • 2 msk färsk kruspersilja, hackad

Inlagd rödlök

  • 4 rödlökar
  • 2 dl ättiksprit 12 %
  • 2 dl strösocker
  • 2,5 dl vatten

Gör så här

Portabelloburgare

  1. Skiva svampen i ca 1,5 cm tjocka skivor.
  2. Stek skivorna i smör på medelvärme i ca 4 minuter. Vänd ofta på skivorna så att de får fin färg och strö över flingsalt.

Tillbehör

  1. Skär bröden på mitten. Värm lock och botten i ugn, torr stekpanna eller brödrost.
  2. Bred senapskrämen på botten och lock.
  3. Lägg vegokål och en stekt svamp på botten.
  4. Toppa med inlagd rödlök, blandade groddar och kruspersilja.

Basgräddfil

  1. Blanda alla ingredienser väl.

Senapskräm

  1. Blanda ingredienserna väl och smaka av med evenetuellt mer salt.

Vegokål

  1. Blanda syrad vitkål, morötter, babyspenat och flingsalt. Smaka eventuellt av med lite vinäger.

Syrad vitkål

  1. Strimla kålen fint. Använd gärna mandolin.
  2. Blanda vitkål, salt och vinäger i en bunke. Låt dra i minst en halvtimme utan lock.
  3. Krama kålen med händerna så att salt och vinäger verkligen tränger in i kålen.
  4. Häll av överflödig vätska.
  5. Tillsätt kruspersilja och blanda väl.

Inlagd rödlök

  1. Skala och skiva löken tunt.
  2. Koka upp ättikssprit, strösocker och vatten tills sockret löst sig (ca 1 minut).
  3. Sänk värmen, lägg i löken och sjud på svag värme i 5 minuter. Rör ofta.
  4. Den ska fortfarande ha tuggmotstånd.
  5. Låt löken svalna i lagen.

Vegansk version

  1. Använd veganska hamburgerbröd.
  2. Stek svampen i rapsolja.
  3. Gör en kräm på senap och vegetabiliskt alternativ till gräddfil.