Portobelloburgaren
Portobelloburgaren
27 ingredienser
1 h
Den här portabelloburgaren med senapskräm, vegokål och groddar är en riktigt läcker rätt att servera året om!
Ingredienser
Portabelloburgare
- 4 portabellosvampar, fasta och urgröpta (stora)
- 4 msk smör
- ca 1 krm flingsalt
Tillbehör
- 4 hamburgerbröd
- 1,5 dl senapskräm (se nedan)
- 200 g vegokål (se nedan)
- rödlök, inlagd (se nedan)
- groddar (t.ex alfalfa, rödbetsgroddar, lökgroddar)
- färsk kruspersilja, finhackad
Basgräddfil
- 2 dl gräddfil
- ca 0,5 krm salt
Senapskräm
- 2 dl basgräddfil
- 0,5 dl skånsk senap (eller valfri stark grovkornig senap)
- 0,5 tsk salt
Vegokål
- 100 g vitkål, syrad (se nedan)
- 50 g morot, rivna
- 50 g babyspenat, grovhackad
- ca 0,5 flingsalt
- ev vitvinsvinäger
Syrad vitkål
- 200 g vitkål
- 0,5 msk flingsalt
- 0,75 dl vitvinsvinäger
- 2 msk färsk kruspersilja, hackad
Inlagd rödlök
- 4 rödlökar
- 2 dl ättiksprit 12 %
- 2 dl strösocker
- 2,5 dl vatten
Gör så här
Portabelloburgare
- Skiva svampen i ca 1,5 cm tjocka skivor.
- Stek skivorna i smör på medelvärme i ca 4 minuter. Vänd ofta på skivorna så att de får fin färg och strö över flingsalt.
Tillbehör
- Skär bröden på mitten. Värm lock och botten i ugn, torr stekpanna eller brödrost.
- Bred senapskrämen på botten och lock.
- Lägg vegokål och en stekt svamp på botten.
- Toppa med inlagd rödlök, blandade groddar och kruspersilja.
Basgräddfil
- Blanda alla ingredienser väl.
Senapskräm
- Blanda ingredienserna väl och smaka av med evenetuellt mer salt.
Vegokål
- Blanda syrad vitkål, morötter, babyspenat och flingsalt. Smaka eventuellt av med lite vinäger.
Syrad vitkål
- Strimla kålen fint. Använd gärna mandolin.
- Blanda vitkål, salt och vinäger i en bunke. Låt dra i minst en halvtimme utan lock.
- Krama kålen med händerna så att salt och vinäger verkligen tränger in i kålen.
- Häll av överflödig vätska.
- Tillsätt kruspersilja och blanda väl.
Inlagd rödlök
- Skala och skiva löken tunt.
- Koka upp ättikssprit, strösocker och vatten tills sockret löst sig (ca 1 minut).
- Sänk värmen, lägg i löken och sjud på svag värme i 5 minuter. Rör ofta.
- Den ska fortfarande ha tuggmotstånd.
- Låt löken svalna i lagen.
Vegansk version
- Använd veganska hamburgerbröd.
- Stek svampen i rapsolja.
- Gör en kräm på senap och vegetabiliskt alternativ till gräddfil.