Porterstek med örtig potatisgratäng

9 röster
3 h
4

Bjud på en lyxig porterstek med örtig potatisgratäng och smörstekta morötter till nästa helgmiddag.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Visa mer
3 h
4
4 portioner

Du behöver

Porterstek

  • 0,8 kg benfri stek
  • 1 gul lök, i klyftor
  • 1 klyfta vitlök, hackad
  • 16 cl porter
  • 0,75 dl kinesisk soja
  • 0,75 dl svartvinbärssaft (outspädd)
  • 3 svartpepparkorn
  • 3 enbär, krossade
  • 1 tsk torkad timjan
  • 1 köttbuljongtärning

Sås

  • 4 dl sky
  • 2,5 msk vetemjöl
  • 1 dl matlagningsgrädde

Potatisgratäng

  • 600 g delikatesspotatis
  • 50 g smör
  • 1 dl västerbottensost, riven
  • 1 msk färsk timjan
  • 1 msk färsk oregano
  • 1 msk gräslök
  • 1 tsk salt

Smörstekta morötter

  • 4 morötter
  • 1 msk smör
  • salt
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Porterstek
    Välj en gryta där köttet kommer ligga lite trångt.
  2. Klyfta löken och hacka vitlöken. 
  3. Lägg alla ingredienser utom köttet i grytan och koka upp.
  4. Lägg ner köttbiten och småkoka i cirka 30 minuter under lock och vänd sedan på köttbiten. Låt det småkoka tills innertemperaturen på köttet är 70-75 grader, efter cirka 1,5 timme.
  5. Låt köttet kallna i spadet minst 30 minuter. Ta ut köttet och skiva det ganska tunt. Sila ner skyn i en stor kastrull, det ska bli 4 dl, annars späd med vatten.
  6. Sås
    Blanda skyn med mjölet med lite grädde till en redning och tillsätt under vispning i skyn. Häll i resten av grädden. Småkoka i 5 minuter.
  7. Potatisgratäng
    Koka potatisen med skalet på och låt den svalna. Skiva potatisen.
  8. Rör ihop rumsvarmt smör med osten, örterna och saltet. 
  9. Varva potatis och örtsmeten i ugnståliga portionsformar. Ställ in i ugnen 200 grader på grill tills den fått fin färg.
  10. Smörstekta morötter
    Skär morötterna i stavar och stek mjuka i smör och salt.
Kökets kurser

laddar fler recept...

Laddar fler recept...