Porterstek med örtig potatisgratäng

POPULÄRT
Porterstek med örtig potatisgratäng
Foto: Tv4

Porterstek med örtig potatisgratäng

Av: Pelle - Hedemora

Från: Halv åtta hos mig

23 ingredienser

3 h

Bjud på en lyxig porterstek med örtig potatisgratäng och smörstekta morötter till nästa helgmiddag.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Porterstek

  • 0,8 kg benfri stek
  • 1 gul lök, i klyftor
  • 1 klyfta vitlök, hackad
  • 16 cl porter
  • 0,75 dl kinesisk soja
  • 0,75 dl svartvinbärssaft (outspädd)
  • 3 svartpepparkorn
  • 3 enbär, krossade
  • 1 tsk torkad timjan
  • 1 köttbuljongtärning

Sås

  • 4 dl sky
  • 2,5 msk vetemjöl
  • 1 dl matlagningsgrädde

Potatisgratäng

  • 600 g delikatesspotatis
  • 50 g smör
  • 1 dl Västerbottensost, riven
  • 1 msk färsk timjan
  • 1 msk färsk oregano
  • 1 msk gräslök
  • 1 tsk salt

Smörstekta morötter

  • 4 morötter
  • 1 msk smör
  • salt

Gör så här

Porterstek

  1. Välj en gryta där köttet kommer ligga lite trångt.
  2. Klyfta löken och hacka vitlöken.
  3. Lägg alla ingredienser utom köttet i grytan och koka upp.
  4. Lägg ner köttbiten och småkoka i cirka 30 minuter under lock och vänd sedan på köttbiten. Låt det småkoka tills innertemperaturen på köttet är 70-75 grader, efter cirka 1,5 timme.
  5. Låt köttet kallna i spadet minst 30 minuter. Ta ut köttet och skiva det ganska tunt.
  6. Sila ner skyn i en stor kastrull, det ska bli 4 dl, annars späd med vatten.

Sås

  1. Blanda skyn med mjölet med lite grädde till en redning och tillsätt under vispning i skyn. Häll i resten av grädden. Småkoka i 5 minuter.

Potatisgratäng

  1. Koka potatisen med skalet på och låt den svalna. Skiva potatisen.
  2. Rör ihop rumsvarmt smör med osten, örterna och saltet.
  3. Varva potatis och örtsmeten i ugnståliga portionsformar. Ställ in i ugnen 200 grader på grill tills den fått fin färg.

Smörstekta morötter

  1. Skär morötterna i stavar och stek mjuka i smör och salt.