Portermarinerad hjortstek med svamprisotto och sköna bönor i gremolata

Portermarinerad hjortstek med svamprisotto och sköna bönor i gremolata
Foto: TV4

Portermarinerad hjortstek med svamprisotto och sköna bönor i gremolata

Av: Marcus - Göteborg

Från: Halv åtta hos mig

21 ingredienser

2 h

Skogens stoltheter möter en italiensk klassiker. Hjortstek marinerad i porter serveras med risotto med Karl-Johansvamp samt edamamebönor.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Sköna bönor i gremolata

  • 100 g edamamebönor
  • 0,5 citron
  • 1 knippe persilja
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 msk olivolja

Risotto

  • 200 g karljohansvamp
  • 1 gul lök, hackad
  • 1 klyfta vitlök, hackad
  • 2 dl arborioris
  • 1 dl torrt vitt vin
  • 6 dl svampbuljong
  • 50 g parmesanost, riven
  • 2 msk smör
  • 2 msk olivolja
  • 2 krm salt

Portermarinerad hjortstek

  • 1 kg hjortstek
  • 50 g rökt sidfläsk
  • 50 cl porter (öl)
  • 10 torkade enbär, malda
  • 2 msk smör
  • 1 tsk grönpeppar, mald

Gör så här

  1. Putsa hjortsteken och lägg den i en bunke. Häll på porter och kryddorna. Låt dra ca 60 minuter.
  2. Värm ugnen till 150 grader. Bryn hjortsteken i en het stekpanna tillsammans med tärnat sidfläsk och smör. Ugnsbaka steken i ca 45 minuter, eller tills kärntemperaturen är 55 grader.
  3. Skala edamamebönorna och hacka vitlök och persilja, lägg sedan i en bunke. Finriv det yttersta skalet av citronen och blanda ner det med bönorna. Häll över olivolja och låt stå tills servering.
  4. Ansa, tärna och bryn svampen med smör och olja i en gryta, gärna emaljerad. Smaka av med salt och tillsätt lök och vitlök. Låt det fräsa ordentligt några minuter till löken fått fin färg. Häll i riset och låt det stekas med. Tillsätt vinet och hälften av buljongen. Koka risotton på svag värme och rör om ofta. Späd efter hand med mer buljong. Riv parmesanost och tillsätt det i kastrullen när riskornen har ett lätt tuggmotstånd.
  5. Ta ut hjortsteken och låt den vila 15 minuter.

Servering

  1. Bygg en risottogrund i mitten av tallriken. Skiva upp hjortsteken i centimetertjocka skivor och lägg som ett tak över risotton. Ringla över böngremolatan.