Pollo in potacchio

NYHET
Pollo in potacchio
Foto: TV4
Christian Campogiani
Christian Campogiani

Pollo in potacchio

11 ingredienser

1 h 30 min

Pollo in potacchio är ett av de äldsta recepten i den regionala Marche-traditionen och är familjens söndagskyckling.

Ingredienser

portioner
  • 1 hel kyckling (ca 1,5–1,7 kg eller 1,2 kg kycklingdelar t.ex. lår och klubbor)
  • 1 dl Extra jungfruolivolja
  • 3-4 klyftor vitlök (hela, med skal)
  • 1 kvist färsk rosmarin (1 stor eller 2 små)
  • ev 1 gul lök, halvmånar (1 stor eller 2 små )
  • 200 g körsbärstomater
  • 2,5 dl torrt vitt vin
  • 2-3 dl vatten
  • salt
  • svartpeppar

Servering

  • polenta (rostad potatis eller lantbröd)

Gör så här

  1. Dela kycklingen i 8–10 bitar, eller använd lår och klubbor.
  2. Krydda kycklingen med lite salt och peppar.
  3. Hetta upp olivoljan i en tjockbottnad gryta eller gjutjärnspanna.
  4. Lägg i kycklingbitarna och bryn ordentligt på alla sidor tills de får fin färg.
  5. Lyft upp kycklingen och lägg den åt sidan
  6. Lägg ner vitlöksklyftorna (hela, med skalet på) och rosmarinkvisten i pannan.
  7. Tillsätt eventuellt även gul lök.
  8. Häll sedan i tomaterna och lägg tillbaka kycklingen i pannan.
  9. Häll i vinet och låt det koka upp.
  10. Sjud tills alkoholen dunstat och vätskan reducerats till hälften.
  11. Häll på vattnet, sänk värmen till låg och låt småputtra under lock i ca 45–60 minuter.
  12. Rör om då och då och fyll på med lite mer vätska om det behövs.
  13. När kycklingen är mör och vätskan har kokat ner så att den “går tillbaka i oljan” (blir en tjock och koncentrerad sås) är rätten klar.
  14. Ta upp vitlöken om du vill (eller mosa den i såsen för extra smak).

Servering

  1. Servera kycklingen med polenta, rostad potatis eller ett gott lantbröd att suga upp såsen med.