Poké bowl med tonfisk och papayasalsa

Poké bowl med tonfisk och papayasalsa
Foto: Stephanie Bjelkstam
4

Du behöver

  • 400 g färsk tonfisk
  • 2 tsk sesamolja
  • 2 msk soja
  • 2 msk svarta sesamfrön
  • 2 msk vita sesamfrön
  • 1 salladslök
  • svartpeppar

Sushiris

  • 4 port japanskt ris eller sushiris
  • 1 dl risvinäger
  • 0,5 dl socker
  • 1 tsk salt

Papaya- och mangosalsa

  • 1 mango
  • 1 papaya
  • 1 burk svarta bönor (400 g)
  • 1 gurka
  • 3 salladslökar, det gröna
  • 1 salladslök
  • 0,5 kruka koriander
  • 0,5 mild röd chili
  • 0,25 klyfta vitlök, riven
  • 1 msk honung
  • 2 lime, saft av
  • 1 msk olivolja
  • flingsalt och svartpeppar

Topping

  • 1 bit rödkål
  • 0,5 kruka koriander

Gör så här

  1. Börja med sushiriset. Spola riset i en bunke med vatten i 20 minuter och låt det svälla i kyl i minst 2 timmar.
  2. Koka upp socker, risvinäger och salt. Låt svalna.
  3. Koka riset i riskokare med 3 dl vatten, låt det sedan stå på värmehållning i 20 minuter utan att lyfta på locket och dra åt sig ångan. Blanda och smaksätt riset med socker- och vinägerblandningen i en glas- eller träskål och håll det varmt.
  4. Skala och tärna mango och papaya. Kärna ur gurkan och skär i tärningar. Lägg mango, papaya, gurka, svarta bönor, skivad salladslök (den gröna delen), hackad koriander, finhackad chili och riven vitlök i en skål. Smaksätt med honung, limesaft, olivolja och salt och peppar. Blanda om försiktigt.
  5. Riv en bit rödkål på mandolin eller hyvla med en osthyvel.
  6. Skär tonfisken i stora tärningar och blanda med sesamolja, soja, svarta och vita sesamfrön samt salladslök i en skål.
  7. Lägg riset i botten av stor djup skål, fördela tonfisk och mangosalsa ovanpå. Toppa med rödkål och koriander.
Kommentera receptet

Fler goda recept