Poké bowl med marinerad lax

Poké bowl med marinerad lax
Foto: TV4
Emma Håkansson
Emma Håkansson

Poké bowl med marinerad lax

Av: Emma Håkansson

Från: Efter stängning

17 ingredienser

45 m

En nyttig och enkel rätt som ofta består av fisk, ris och grönsaker som bas. Gillar du japanskt mat måste du testa det här! /Emma

Ingredienser

portioner

Marinerad lax

  • 250 g laxfilé, tinad (eller färsk laxfilé)
  • 1 tsk chilifrukt
  • 1 msk färsk ingefära
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 limefrukt, saften
  • 2 msk sesamolja
  • 4 msk japansk soja

Bowl

  • 2 dl jasminris
  • 2,5 dl vatten
  • 1 tsk salt
  • 4 msk sesamfrön
  • 1 mango
  • 1 avokado
  • 4 salladslökar
  • 0,25 gurka
  • 2 dl edamamebönor
  • 1 kruka koriander

Gör så här

  1. Skölj riset väl i kallt vatten ett par gånger. Koka upp vattnet till riset, häll i saltet och koka riset enligt anvisningar.
  2. Gör marinaden till laxen. Hacka chili, riv ingefära och vitlök och blanda ihop med limejuice, sesamolja och soja. Skiva upp laxen och lägg i marinaden.
  3. Rosta sesamfrön i torr panna tills de fått en fin färg.
  4. Hacka upp mango, avokado, salladslök och gurka (ta gärna bort kärnhuset med en sked) fint.
  5. Lägg upp ris, lax, grönsaker, bönor, rostade sesamfrön och toppa med koriander och ev. ringla över marinaden på riset. Njut!