Pocherat ägg med saffransaioli

koket.se
Pocherat ägg med saffransaioli
Kockarnas kamp 2017 Jonas Svensson
Kockarnas kamp 2017 Jonas Svensson

Pocherat ägg med saffransaioli

15 ingredienser

30 m

Pocherat ägg med saffransaioli, kavringskrutonger och picklad selleri kan bli en ny julfavorit.

Se Jonas Svensson laga receptet

koket.se
Starta receptvideo

Ingredienser

portioner
  • ca 2-3 msk kavring, tärnat
  • 3 dl frityrolja
  • 2 dl rotselleri, tärnad
  • 2 dl 1-2-3 lag
  • 1 schalottenlök, tärnad
  • ca 4-6 ägg
  • 2-3 msk ättiksprit 12 % (till pochering)
  • 2 dl majonnäs
  • 0,25 g saffran
  • 1 krm tabasco
  • salt
  • peppar
  • 2 tsk vitvinsvinäger
  • 2 stjälkselleri
  • 1 avokado
  • krasse

Gör så här

  1. Börja med att göra krutonger.
  2. Skär kavringen i små tärningar och värm samtidigt olja till ca 160 grader.
  3. För att se att kavringen är färdig så tittar du på bubblorna kring brödtärningarna. Först bubblar det ivrigt, efter några sekunder lugnar bubblorna ner sig och strax avtar bubblorna nästan helt. Då är krutongerna klara! Lägg upp på papper och låt torka.
  4. Koka rotselleritärningar i vatten tills de är mjuka. Lägg dem sedan (medan de fortfarande är varma) i en 1-2-3 lag tillsammans med löken. Låt svalna.
  5. Lägg äggen i en bunke med 1 tsk ättika och 1 msk vatten.
  6. Sjud sedan upp en kastrull med vatten och resten av ättikan.
  7. Smaka av majonnäsen med saffran, tabasco, salt, peppar och vinäger.
  8. Skiva stjälkselleri och lägg i isvatten.
  9. Häll ner äggen i vattnet som sjuder och låt sjuda i ca 3 minuter.
  10. Tärna avokadon.
  11. Nu är det dags att lägga upp.
  12. Lägg en sked med selleritärningar i botten och toppa med avokado samt ägget.
  13. Toppa i sin tur ägget med aioli, krutongerna, stjälkselleri och krasse.