Pizza med burrata och färska tomater

koket.se
Pizza med burrata och färska tomater
Foto: Tv4
Alexander Pelli
Alexander Pelli

Pizza med burrata och färska tomater

6

10 ingredienser

1 h

”Ett av mina bästa pizzaminnen är från Köpenhamn där jag för första gången åt en pizza med endast tomatsås, vitlök, olivolja och stracciatella. Det var såklart inte glassen utan osten, som enkelt förklarat är en uppriven burrata. Pizzan var så enkel men helt fantastisk! Så nu delar jag med mig av min version samt ett kärt matminne, kanske du delar med dig av det här till någon annan? Lycka till!" /Alexander Pelli

Här hittar du recept på Alexanders enkla pizzadeg >>

Ingredienser

portioner pizzor

Tomatsås

  • 200 g tomat, hela San marzano-tomater [0,5 burk]
  • 5 g salt [0,8 tsk]
  • 1 krm svartpeppar

Pizza

  • 2 pizzabollar (se Alexanders tidigare recept)
  • 100 g tomatsås
  • 2-4 klyftor vitlök, skalade och skivade
  • 150 g körsbärstomater, skivade, eko
  • 20 g bladspenat, eko [2 dl]
  • 200 g burrata, riven med gaffel [2]
  • 1 kruka basilika (eko)
  • olivolja

Gör så här

  1. Tomatsås
    Krossa de hela tomaterna tillsammans med den tillhörande tomatsåsen så fint som du önskar, undvik stavmixer. Blanda sedan ner både salt och peppar. Ingen uppvärmning behövs.
  2. Pizza
    Sätt ugnen på högsta värmen, endast över och undervärme, minst 275–300 grader. Låt ugnen få vara redo i minst 5 minuter innan du bakar pizzan i ugnen. Förbered ett galler på översta gallerplan.
  3. Forma din pizzaboll i mjöl ca 30 cm, lämna 1–2 cm av kanten orörd.
  4. Bred ut ett tunt och jämnt lager sås, låt kanten vara ”naken”, toppa med vitlök.
  5. Ändra inställning till endast undervärme och baka pizzan ca 5 minuter direkt på ugnens botten/”golv”, pizzan ska få fläckvis färg på undersidan.
  6. Flytta nu upp pizzan till gallret och baka med övervärme tills kanten fått fin färg.
  7. Fördela skivade tomater och spenat över pizzan. Toppa med riven burrata, basilika och olivolja.