Enkel pizzadeg

Enkel pizzadeg
Foto: Tv4
Alexander Pelli
Alexander Pelli

Enkel pizzadeg

5

6 ingredienser

30 m + jäsning

”Ibland vill man bara att det ska vara enkelt, ingen maskin och lite jobb. Då har jag ordnat fram ett perfekt recept där du kan få välja om du vill låta degen jäsa en längre tid för godare deg och pizza eller om du hellre vill köra på och äta inom kort. Du kan även blanda ihop din deg för att både baka pizza idag samt spara några degbitar i kylen till imorgon, ingen kan väl tröttna på pizza!” /Alexander Pelli

Ingredienser

portioner4 pizzor

Fördeg

  • 450 g vetemjöl special, eko (eko) [7,5]
  • 450 g vatten, ljummet [4,5 dl]
  • 4 g jäst, bröd

Bortgöring, steg 2

  • 90 g vetemjöl special (eko) [1,5 dl]
  • 60 g fullkornsdinkelmjöl (eko) [1 dl]
  • 16 g havssalt, fint [2,5 tsk]

Gör så här

  1. Deg
    Blanda allt till fördegen, låt jäsa övertäckt i 1–1,5 timme.
  2. Tillsätt resterande ingredienser och blanda samman i en skål, när det inte finns något fritt mjöl knådar du degen på bord eller bänk i ca 10-15 minuter. Degen skall vara glansig och elastisk, samt släppa från arbetsytan utan kladd när den är färdigknådad.
  3. Dela upp degen i fyra bitar, ca 250 g styck. Forma och spänn degbitarna till bollar.
  4. Olja in fyra djupa skålar som klarar av dubbelt så stor volym än degbitarna, lägg bollarna sedan i varsin skål och täck över. Burkar med lock fungerar bra.
  5. Baka pizzan samma dag
    Låt degen jäsa i rumstemperatur i 3,5–4,5 timme.
  6. Baka pizzan nästa dag
    Ställ in pizzan i kylen och låt degen jäsa i 12–24 timme.
  7. Avbakning
    Sätt ugnen på 275 grader 30–45 minuter innan pizzan skall bakas.
  8. Platta ut degen, men låt 1-2 cm kant runt hela pizzan vara orörd. Toppa degen med valfri topping och baka pizzan längst ner i ugnen direkt på ugnens ”golv” i ca 5 minuter på endast undervärme.
  9. Avsluta med att baka pizzan så högt upp som möjligt med endast övervärme tills önskad färg.