Pizza i stekpanna

Pizza i stekpanna
Foto: TV4

Pizza i stekpanna

Av: Sebastian Schauermann

Från: Nyhetsmorgon

24 ingredienser

1 h + 10 h jäsningstid

Supersmarriga pizzor som du tillagar på grillen. Samla hela familjen till sommarfest och bjud på dessa goda pizzor med tomatsås och smarriga toppings.

Ingredienser

portioner

Pizzadeg

  • 250 g manitobamjöl
  • 250 g 00 vetemjöl (Hittar du ej denna typ går 500 g manitobamjöl bra)
  • 250 g vatten
  • 4 g torrjäst
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk salt

Tomatsås

  • 1 gul lök, hackad
  • 1 klyfta vitlök, hackad
  • 3 msk olivolja
  • 6 dl passerade tomater
  • salt
  • svartpeppar

Topping 1

  • tomatsås
  • mozzarellaost
  • basilika
  • oregano
  • gul lök
  • vitlök
  • aubergine

Topping 2

  • ricotta
  • potatis
  • rosmarin
  • parmesanost, riven
  • kantareller

Gör så här

PizzadegBlanda jäst, mjöl och olivolja i en degblandare eller bunke.

  1. Tillsätt vattnet lite i taget och arbeta degen i 10 minuter på låg hastighet tills den släpper från kanterna.
  2. Låt degen jäsa i bunken i 30 min, innan du häller ut den på ett lätt mjölat bord, dela degen i 4 lika stora delar som du formar till bollar.
  3. Lägg bollarna på en oljad plåt eller panna, pensla med lite olja och täck med en ren fuktig handduk och låt den jäsa minst 6 h i kylen. (Originalrecepten som restauranger använder föredrar 12-24 timmars jäsningstid på pizzadegen. Vill du snabba på processen går det dock bra att jäsa den i rumstemperatur i 1 h.)
  4. 1 timme innan tillagning så tänder du grillen och värmer upp den till 250 grader.

Tomatsås

  1. Hacka lök och vitlök. Fräs på i oljan utan att det tar färg.
  2. Tillsätt tomaterna och smaka av med salt och peppar. Låt puttra på spisen i minst 5 minuter.

grillning

  1. Pensla 4 st 20 cm aliminiumformar med lite olja, tryck ut degen i formen och låt jäsa ytterligare 2-3 h i kylen alt. 30 min i rumstemperatur.
  2. Lägg på valfria toppings - antingen röd pizza med tomatsås i grunden eller vit pizza med ricotta i grunden.
  3. Grädda i grillen med locket på i 10-15 min på 250 grader. (Det går även bra att grädda i ugnen på 220-250 grader).
  4. Servera direkt från grillen!