Pizza cacio e pepe
Pizza cacio e pepe
13 ingredienser
1 h + jäsning i kylen
Vit pizza gjord på surdeg med crème fraiche, parmesan och pecorino. Efter gräddning klickar du på en syrlig ricottakräm och maler över generöst med svartpeppar. Tips! Ta en genväg med köpt pizzadeg med surdeg.
Ingredienser
Pizzadeg
- 500 g vetemjöl
- 300 g vatten
- 200 g surdeg
- 15 g salt
- 1 msk olivolja
Topping
- ca 4 dl crème fraîche
- ca 1 dl vatten
- 75 g pecorinoost
- 75 g parmesanost
- 500 g ricotta
- 1 citron, finrivet skal
- flingsalt
- olivolja
Gör så här
Pizzadeg
- Blanda alla ingredienser i en degblandare. Kör på låg hastighet ca 10 minuter, jäs över natten i kylen.
- Forma degen till bollar. Låt dem jäsa 5 timmar i kylen.
- Ta ut degen och forma bollarna till pizzor på mjölat underlag. Tryck ut dem försiktigt med fingrarna, kavla ej.
Topping
- Sätt ugnen på 275 grader grill. Sätt in en upp och nedvänd plåt högst upp i ugnen.
- Rör ut crème fraiche med vatten. Bred ut blandningen på pizzorna. Strö över finriven parmesan och pecorino. Ringla över lite olivolja.
- Grädda en pizza åt gången. För över en pizza till plåten i ugnen, t ex med hjälp av en skärbräda. Låt grädda tills pizzans kanter rest sig, blivit bubbliga och fått lite färg.
- Blanda ihop ricotta med finrivet citronskal, lite olivolja och flingsalt till en jämn kräm.
- Ta ut pizzan, pensla kanterna med olivolja. Klicka på ricottakrämen och toppa med olivolja och gärna lite nyriven parmesan. Avsluta med att mala över svartpeppar. Skär i bitar och servera.