• Meny
  • Köket.se
  • Sök
  • Kontomeny

Pizza bianco med smetana, löjrom och rödlök

Pizza bianco med smetana, löjrom och rödlök
Foto: TV4

Pizza bianco med smetana, löjrom och rödlök

5 steg att laga

15 ingredienser

2 h

Vit pizza med västerbottensost toppad med smetana, löjrom och rödlök. Bjud som lyxig förrätt eller i mindre format till drinken.

Receptet är från programmet Halv åtta hos mig av amatörkockar. Köket kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner4 portioner

Pizzadeg (ca 2 pizzor)

  • 25 g jäst
  • 1 tsk strösocker
  • 1 tsk salt
  • 0,25 dl olivolja
  • 1,5 dl vatten
  • ca 3,5 dl vetemjöl (gärna vetemjöl special, eller Tipo 00)

Ostkräm

  • 2,5 dl crème fraîche
  • 2 dl västerbottensost
  • 3 msk olivolja
  • salt
  • peppar

Topping

  • 1 rödlök, finhackad
  • 100 g löjrom
  • 1 dl smetana
  • dillkvist

Gör så här

  1. Pizzadeg
    Tillsätt alla ingredienser förutom mjölet och blanda. Sikta sedan i mjölet lite i taget tills du får en deg som inte fastnar på fingrarna när du rör den. Kör degen med degkrok i maskin i ca 10 minuter eller tills degen känns elastiskt. Jäs under bakduk i ca 30 minuter. Dela upp degen i två delar, och rulla två bollar av degbitarna. Lägg degarna på ett mjölat underlag, och strö mjöl över. Lägg sedan plastfolie över och låt jäsa tills det blir dags att baka pizzorna.
  2. Fyllning och tillagning
    Blanda alla ingredienser till ostkrämen.
  3. Värm grillen så varmt det bara är möjligt. Desto varmare desto bättre. Minst 250 grader. Låt din pizzasten bli riktigt varm (Har du ingen grill så lägg pizzastenen (eller i nödfall en plåt) i ugnen på maxvärme).
  4. Tryck ut pizzadegen på ett mjölat bord. Kavla försiktigt så att du får en så rund pizza som möjligt. Mjöla din pizzaspade och lägg pizzan på den. Bred ut ostkrämen jämnt över pizzan och sätt in i ugnen. Grädda tills kanterna och ostkrämen blivit gyllenbruna. Ta ut pizzan och låt svalna en stund.
  5. Vid servering
    Dekorera med klickar av smetana och löjrom. Strö över rödlöken och dillkvistar.